• Alle som har katt må kastrere den eller sterilisere den, sier Liv Sandal, leder i Dyrebeskyttelsen i Bergen.

Hun var fortvilet over byens stakkars løskatter før, men etter at hiv har eksplodert blant kattene de siste par årene ser hun at de firbeinte har fått det enda verre.

— Hannkattene går inn i brunsttiden i februar. Vi oppfordrer alle katteeiere til å kastrere eller sterilisere kattene sine før den tid, og vil prøve å få til en billig ordning med veterinærene i januar, sier Sandal.

Hun er klar over at mange er skeptiske til å ta fra kattene det naturlige sex-livet, men mener det er den eneste forsvarlige løsningen på dagens problem.

— I sommer var det veldig mange som dumpet kattene sine, og utallige kull med kattunger ble født i garasjer og uthus. Det har blitt veldig mange løskatter i løpet av høsten, sier Sandal, som minner om at en hunnkatt kan føde inntil 24 kattunger på et år.

Og mens sentrum, og spesielt Marken, var full av løskatter for noen år siden, er problemet nå blitt langt mer fremtredende i distriktene.

— Vi har fått kontroll på situasjonen i sentrum, men det er enormt med forlatte katter på Sotra, på Askøy, i Os, på Lindås, i Fana og i Arna. Nå får vi mest telefoner fra utkantene. Det er ikke lenger en drøm for alle katter å være i landlige omgivelser, sier Sandal.

95 prosent av alle henvendelser som kommer til Dyrebeskyttelsen i Bergen handler om katter.

— Vi får omplassert de fleste av dem som vi tar oss av, men det er veldig mange vi aldri får melding om. Svært mange av disse kattene har dårlig helse og lider veldig, sier Sandal.

Hennes melding til katteeierne er klar, hannkattene må kastreres, hunnkattene steriliseres.

— Men hvem skal føre katteslekten videre dersom alle blir sterile?

— Alle blir ikke det uansett. Det er en overflod av katter, og vi er langt ifra å ha mange nok gode, seriøse hjem til dem som blir produsert, sier Sandal.