Britiske politikilder understreker overfor Sky News at etterforskningen langt fra er ferdig og at sikkerhetsberedskapen trolig kommer til å bli værende på høyeste nivå en tid fremover.

Ifølge BBC har alle de åtte som er arrestert etter angrepene i London og Glasgow forbindelser til det britiske helsevesenet.

Sju skal være leger eller medisinstudenter, mens mannen som er pågrepet i Australia tidligere jobbet som laboratorietekniker i England.

Tirsdag navnga britiske medier den antatte sjåføren i bilbombeangrepet mot flyplassen i Glasgow som legen Khalid Ahmed. Det er ham som nå ligger innlagt på sykehus med brannskader etter angrepet, ifølge BBC.

Sendt til Storbritannia?

Noe av det britiske politi fortsatt jobber på spreng med å finne ut av, er om de arresterte ble sendt til Storbritannia for å utføre angrepene, eller om de ble radikalisert etter at de kom til landet.

– Det er et avgjørende spørsmål om disse personene kom til Storbritannia med hensikt å utføre et angrep, eller om de ble radikalisert her. Dersom de ble sendt hit, er vi tilbake til en type angrep vi trodde var forsvunnet, sier den britiske terroreksperten, Jason Burke, som skriver for The Observer, til NTB.

– Det ser ikke ut til at politiet visste om disse personene på forhånd, sier Burke, som beskriver det mislykkede angrepene i London som amatørmessige.

– Det er bra fordi det viser at islamske ekstremister har liten erfaring og sliter med å gjennomføre avanserte operasjoner. Men det er også dårlige nyheter, fordi det betyr at trusselen også kommer fra folk det er vanskeligst å stanse: Vanlige borgere som er sinte eller forstyrret nok til å bli radikalisert, sier Burke.

Sjokkert

Ansatte i helsesektoren i Storbritannia er sjokkert over at alle de mistenkte tilhører deres egen stand – helsearbeiderne.

– Det sjokkerer meg å høre at en lege kan forbindes med mennesker som forsøkte å drepe og skade mennesker uten grunn, sier Prasad Rao, som leder legeforeningen British International Doctors Association.

Arrestasjonene av leger reiser også spørsmål ved prosedyrene for å ansette utenlandske leger og andre helsearbeidere i Storbritannia, sier han.

Reaksjonene var særlig sterke på sykehuset Royal Alexandria Hospital i Paisley i Skottland, hvor den irakiske juniorlegen Bilal Abdulla arbeidet.

Abdulla skal ha vært med å kjøre bilen inn i inngangen til hovedbygningen på flyplassen i Glasgow lørdag. Noen av de ansatte ved sykehuset brøt sammen i gråt, skriver avisa The Guardian, mens andre reagerte med vantro da de hørte at Abdulla var arrestert.

Høyt spenningsnivå

Sikkerhetstiltakene rundt om i Storbritannia er fortsatt strenge. Britisk politi gjennomførte tirsdag kontrollerte sprengninger ved en bil utenfor en moské i Glasgow og ved Hammersmith T-banestasjon vest i London, der noen hadde satt fra seg tre brannslukningsapparater på fortauet.

Et annet tegn på at spenningsnivået fortsatt er høyt, er at flere tusen reisende ble evakuert fra terminal fire på Heathrow flyplass tirsdag. Årsaken var funnet av en mistenkelig bag, og flere tusen passasjerer måtte gjennom ekstra undersøkelser. Dessuten måtte bagasjen deres kontrolleres på nytt.

– British Airways, som er det største flyselskapet som har avganger fra terminalen, kansellerte over hundre avganger.

Storbritannias statsminister Gordon Brown kunngjorde tirsdag at han vil opprette et nytt nasjonalt sikkerhetsråd for å sende et tydelig budskap om landets årvåkenhet.

Den nye instansen skal jevnlig publisere en nasjonal sikkerhetsstrategi og påpeke potensielle trusler.

MUHAMMAD HAMED
TOBY MELVILLE
LUKE MACGREGOR