De 11 familiemedlemmene var blant tusenvis av turister som ble avakuert fra strandparadiset Cancun og nærliggende områder, før orkanen slo til med full styrke i natt.

Hagen rasert

— Vi har det veldig fint nå, og var ikke i fare i natt. Vi ble evakuert til et hotell lenger en kilometer lenger inn på land, og bodde i første etasje av et solid murhus i natt, forteller Grøndal på telefon til bt.no.

Klokken er 06.30 om morgenen lokal tid, og vinden har roet seg etter tolv timer med orkan. Askøyværingen kan fortelle at det ikke er blitt mye søvn i natt.

— Det blåste vanvittig. Jeg har aldri opplevd maken. En norsk vinterstorm blir ingenting i forhold. Det lynte, tordnet, regnet og blåste sånn at det var umulig å sove. Da jeg så ut i morges var hele hotellhagen rasert, palmer er brukket og bassenget ser ut som et gjørmehull, forteller Grøndal.

Sammen med kone, barn, barnas samboere, en mor på 74 år og søsterens familie hadde Grøndal vært i bryllup lenger inne i Mexico, og skulle avslutte med badeferie på Yucatan-halvøyen. Den ble mer dramatisk enn planlagt, men familien er likevel fornøyd med ferien.

— Det har vært helt topp. Vi fikk ødelagt to dager av orkanen, men ellers har alt vært bra. Nå håper vi flyplassen er åpnet igjen til vi skal reise hjem i morgen, sier han.

Vind på 200 km/t

I natt traff orkanen Playa del Carmen med full styrke.

— Nå kjenner vi at det rusker godt, sa NTBs medarbeider Kjetil Elsebutangen da vindkastene nådde opp i over 200 kilometer i timen ved 02-tiden natt til mandag (09-tiden norsk tid).

— Det er et fryktelig uvær med noen utrolige vindkast, men vi føler oss trygge inne i den solide murbygningen., sier Elsebutangen.

12 andre nordmenn i det samme reisefølget er innlosjert i et annet hotell i nærheten.

— Vi barrikaderte dører og vinduer med madrasser, men så begynte det å komme inn vann, og vi flyttet til baksiden av hotellet, sier Elsebutangen. Da var utkanten av den store orkanen kommet inn over kysten av Yucatán-halvøya med voldsomme vindkast, kraftig nedbør og svære brenninger.

Titusener evakuerte

Ifølge mexicanske myndigheter har mellom 30.000 og 80.000 turister valgt å avbryte ferien i Mexico, og om lag 340 fly skulle evakuere besøkende fra USA, Canada og Europa ut av landet, melder AFP. Ifølge BBC stengte flyplassen sent søndag kveld, noen timer før orkanen var ventet å treffe.

Turistene rømte landet og innbyggerne stålsatte seg for en av de verste stormene på flere år. 60.000 mennesker ventet på stormen i tilfluktssentra over hele delstaten Quintana Roo.

2000 turister fra tre luksushoteller, som ble kjørt til et improvisert tilfluktssted, klaget over at de var låst inne og passet på av militære, men mexicanske myndigheter insisterte på at det var for deres egen sikkerhet.

Orkanen «Emily» tok minst seks liv på Haiti fredag og strøk forbi Jamaica der den skapte sterk vind og mye regn lørdag. Store nedbørsmengder er også fryktet på Caymanøyene og deler av Cuba.

Fortsatt nordmenn på strenden

Det befinner seg fortsatt nordmenn i strandsonen i Cancun i Mexico, til tross for at evakueringen fra området har pågått siden lørdag.

— Vi har vært i kontakt med to nordmenn som fortsatt oppholder seg på et hotell i strandsonen i Cancun, bekrefter fungerende pressetalsmann Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet overfor NTB.

Bergesen vet ikke hvorfor de to ikke har kommet seg vekk fra området hvor orkanen Emily er ventet å treffe.

— Vi er noe overrasket over at det fortsatt befinner seg nordmenn der, ettersom evakueringen har pågått i to dager og dette er blitt rapportert i mediene en stund. Men man kan jo ikke tvinge folk til å evakuere, sier Bergesen.

ORKAN: Ingen kan bade på Playa del Carmen lengre.
REUTERS
EVAKUERT: Tusenvis av turister er evakuerte fra hotellene langs stranden til midlertidige sentre, slik som denne idrettshallen i Cancun.
REUTERS