Ryggsekkbombene som kostet 52 mennesker livet var enkle og billige, og de fire unge mennene som plasserte dem var ikke del av et internasjonalt terrornettverk, heter det i rapporten som The Observer har fått innsyn i.

De fire britene hadde selv klekket ut planen, og skaffet seg den nødvendige kunnskap på internett for å lage bombene.

— London-angrepet var en beskjeden og enkel greie, utført av fire tilsynelatende normale menn som brukte internett, sier en høytstående kilde i det britiske innenriksdepartementet til The Observer.

Ingen femte mann

Noen femte terrorist fantes ikke, selv om politiet fant en ubrukt ryggsekkbombe i en bil som bombemennene etterlot seg ved Luton-stasjonen.

Funnet av sekken utløste en hektisk men resultatløs politijakt.

Selv om to av selvmordsbomberne beviselig hadde besøkt Pakistan, fant britisk politi heller aldri bevis for teorien om at en utsending fra al-Qaida hadde vært i London og hjulpet dem med å organisere terroraksjonen, skriver The Observer.

Sårbare

Ifølge den britiske søndagsavisen vil den foreløpige granskingsrapporten, som er laget på oppdrag fra innenriksminister Charles Clarke, bli offentliggjort i løpet av noen uker.

Rapporten vil trolig utløse frykt hos enkelte, når det blir kjent hvor sårbar Storbritannia er for angrep fra selv små og lite ressurssterke grupper som den som angrep London, skriver The Observer.

Rapporten vil derimot ikke gå nærmere inn på hvorfor britisk sikkerhets- og etterretningstjeneste ikke avdekket terrorplanene på forhånd, all den tid to av mennene hadde vært i søkelyset tidligere.

Var i søkelyset

Etterretningskomiteen i Underhuset forsøker å komme til bunns i dette, og kan komme til å legge fram sin rapport samtidig med at innenriksdepartementet legger fram sin, skriver The Observer.

Både Shahzad Tanweer (22) og Mohammad Sidique Khan (30) var i søkelyset alt i 2004, da den britiske sikkerhetstjenesten MI5 avdekket planer om en terroraksjon.

MI5 mente imidlertid at de to spilte en ubetydelig rolle i planen, og valgte å konsentrere etterforskningen om mer sentrale aktører.

Etter London-bombene ble det avdekket at Tanweer og Khan oppholdt seg i Pakistan i tre måneder, før de returnerte til Storbritannia i februar.