Flotiljen med 600 personer om bord fraktet 10.000 tonn med nødhjelp til Gaza da israelske kommandosoldater bordet skipene mandag morgen.

Bordingen skjedde i internasjonalt farvann.

Minst ni mennesker ble drept i kampene om bord på tyrkiske «Marmara». Israels aksjon har vakt fordømmelse verden over.

— Naivt å tro noe annet

  • Israel må ha feilberegnet situasjonen. De trodde de møtte fredelige demonstranter, mens det i realiteten var militante mennesker om bord, sier Anita Apelthun Sæle.

Den tidligere stortingsrepresentanten og Israel-vennen mener konvoien ikke bare hadde fredelige hensikter.

— Det kan ikke bare ha vært nødhjelpen som var målet. Den kunne de fått inn på andre måter. Hensikten var å åpne blokaden, slik at det skal bli mulig å sende våpen sjøveien til Gaza, sier Apelthun Sæle.

De som har vært om bord, har ikke hatt fredelige hensikter

Mange av de 600 som seilte med konvoien, var tyrkere. Apelthun Sæle mener det var terrorister med tilknytning til Hamas, Hizbollah eller al Qaida om bord.

— Det er naivt å tro noe annet. Jeg kan ikke si med sikkerhet at folk fra Hamas, Hizbollah eller al Qaida var om bord, men det var i hvert fall militante mennesker der, sier hun.

— Menneskelige skjold

Assisterende redaktør i Norge Idag, Bjarte Ystebø, mener Israel umulig kan ha planlagt å skyte.

— De eneste som har noe å tjene på dette, er de som står Israel imot. Det er derfor ingen grunn til å tro at Israel planla en væpnet konfrontasjon.

— De som har vært om bord, har ikke hatt fredelige hensikter. En kvinne intervjuet på al Jazeera sa blant annet at enten skulle de komme til Gaza, eller dø på veien, sier Ystebø.

— De norske, velmenende sosialistene har neppe forstått hva de var med på. Rapporter går ut på at vestlige reisende ble geleidet til akterdekket, mens den tyrkiske militsen sto igjen for å kjempe. Hvis det er riktig, er det tydelig at de vestlige deltakerne har blitt brukt nærmest som menneskelige skjold.

At bordingen skjedde i internasjonalt farvann, mener han er mindre viktig.

— Bording i internasjonalt farvann er blant annet helt ordinært i en krig. Det var åpenbart hvor konvoien hadde tenkt seg, sier Ystebø.

- Måtte gå igjennom lasten

Morten Fjell Rasmussen fra Bergen er styreleder i «Med Israel for Fred». Hadde aktivistene vært rolige, ville også de israelske soldatene vært rolige, mener han.

— Israel hadde et reelt behov for å gå igjennom lasten, for å hindre at det ble smuglet våpen inn til Gaza. Målet var ikke å stanse leveransene av humanitær bistand, sier Fjell Rasmussen.

— Det er en forferdelig tragisk situasjon når liv gikk tapt. Jeg er sikker på at det israelske folk og politikere er svært fortvilt over hele saken, sier Anita Apelthun Sæle.

At en israelsk soldat skal ha mistet livet, mener Sæle er bevis på at båtpassasjerene skjøt mot de israelske soldatene.

— Man utfordrer ikke de militære. Ikke det norske militæret, og i hvert fall ikke det israelske.

Har du synspunkter? Del dem med leserne!