Bildene taler sitt tydelige språk: I Elfenbenskysten finnes det nå én seierherre og én taper.

Seierherren heter Alassane Ouattara. Han viste seg frem på TV i går iført en mørk dress, en hvit skjorte og et blått slips. Han hadde en alvorlig, statsmannaktig mine.

Taperen heter Laurent Gbagbo. Etter 11 år som president er han nå ribbet for makt etter at han ble arrestert mandag. Han ble vist frem på TV iført en hvit undertøye og med et forvirret uttrykk i ansiktet.

En bildeserie tatt senere på dagen viser Gbagbo og hans kone, sittende på en hotellseng. Ekspresidenten har nå på seg en grønn skjorte, men uttrykket er enda mer forvirret, skriver aftenposten.no.

Slike bilder er veldig ydmykende. Det er nok en veldig bevisst strategi fra seierherrene å la taperen miste ansikt på denne måten, sier kommunikasjonsekspert Eirik Bergesen, som har ti års fartstid i UD bak seg.

— Fasade

Han mener at det også er relevant at Gbagbo er en leder i et afrikansk land, fordi de fleste landene på kontinentet er relativt ferske demokratier.

— Mange afrikanske ledere har et behov for å vise frem makten sin gjennom en sterk fasade. Å degradere Gbagbo ved å vise ham frem i undertrøye etter at han er dratt ut av bunkersen sin, er veldig effektivt signal å sende landets innbyggere, sier han.

Historieprofessor Jarle Simensen ved Universitetet i Oslo er enig.

— Å ydmyke er en del av seierens gevinst. Det kan ofte være enormt effektivt, og er noe man har gjort gjennom alle tider. Tidligere gjorde man det mer gjennom fysisk tortur, nå kan det ofte være nok å frata noen symbolene som gjør dem mektige, sier han.

Blodig maktkamp

Simensen tror, i likhet med Bergesen, at land uten en sterk demokratisk tradisjon er ekstra opptatt av slike maktsymboler.

- I ferske demokratier, blant annet i Afrika, kan behovet være ekstra sterkt for å vise makt gjennom symboler. Bokassa i Den sentralafrikanske republikk utropte seg selv til «Keiser av Afrika» og fikk laget en trone laget av gull til seg selv. Det er bare ett eksempel, sier han.

Helt siden 2002 har Ouattara og Gbagbo kjempet en til tider svært blodig kamp om makten i Elfenbenskysten. Etter valget i november i fjor, som Ouattara vant, nektet Gbagbo å gi fra seg makten.

De siste månedene har det vært en regelrett borgerkrig i landet. Ouattara har derfor, som seierherre, trolig et behov for å vise at han nå er landets nye leder.

Slik seierherrer ofte har.

Saddams ydmykelse

Bildene av Gbagbo har mange paralleller i historien. Den mest kjente er nok hvordan Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein, ble vist frem til verden etter at han ble fanget i Nord-Irak i desember 2003.

Synet av Saddam som får håret sitt sjekket for lus og som må rekke tunge til en lege med plasthansker for å undersøke halsen, sto i sterk kontrast med det gjennomarbeidede bildet av ham som Iraks sterke mann.

Saddams gjenværende støttespillere i landet fikk trolig ett og annet å tenke på. Det var ikke lenger noen tvil om hvem som var vinneren og hvem som var taperen i kampen mellom Saddam Hussein og USAs president, George W. Bush.

— I mange tilfeller kan det være vel så effektivt å ydmyke som det er å drepe. I Saddams tilfelle oppnådde amerikanerne til slutt begge deler, sier Bergesen, og henviser til at ekspresidenten ble hengt i 2006.

Dratt ut av sengen

Et annet eksempel på en maktperson som blir avfotografert i en ydmykende bekledning er Al-Qaida-toppen Khalid Sheikh Mohammed. Han ble dratt ut av sengen i mars 2003 og fotografert med sterk blits iført en hvit t-skjorte.

Selv om han ikke var en statsleder, var det en effektiv måte for USA å ydmyke en samfunnsfiende på.

Også etablerte demokratier kan nemlig se seg tjent med å ydmyke sine fiender.

Felte og fotograferte tiger

De lite flatterende bildene kan også ha en dokumenterende effekt – for å bevise at en person er pågrepet og at det er liten vits i å fortsette å kjempe på denne personens vegne.

Av samme grunn publiserer også seierherrene ofte bilder av drepte motstandere. USA publiserte bilder av Saddam Husseins sønner, Uday og Qusay, da de ble skutt og drept. Og Sri Lanka var kjapt ute med å legge frem bilder av Velupillai Prabhakaran, lederen for de fryktede Tamiltigrene, da han ble skutt i hodet under det siste slaget i borgerkrigen i mai 2009.

For mange tamiler var det et sjokk å se mannen som lenge ble hyllet som en nærmest gudelignende figur, ligge død på marken.

Fortsatt er det mange som tror at bildene slett ikke viser Prabhakaran, men at han flyktet før det siste slaget og at den drepte kroppen slett ikke var Tiger-lederen.

Gadafi i helsetrøye?

I disse dager kjemper NATO-styrker og libyske opprørere mot Muammar al-Gadafi om makten i Libya. Gadafi, som har styrt landet i 42 år, er kjent for sine fargerike kostymer og sin omfattende bruk av symboler.

— Så det er vel ikke utenkelig at han også blir avfotografert i en helsetrøye dersom noen klarer å fange ham levende, sier Bergesen.

Må det være slik? Si din mening i kommentarfeltet under!