I natt holder USAs president Barack Obama sin kanskje livs viktigste tale på avslutningsdagen for demokratenes landsmøte.

På litt under en time skal han forsøke å overbevise alle amerikanere som måtte være i tvil om han er rett mann til å lede verdens eneste supermakt i fire nye år.

Men nøyaktig hvor viktig talen er for valgutfallet 6. november, er ekspertene uenige om.

— Talen er en viktig sjanse for Obama til å gjøre presidentvalget om til et valg om hva slags land amerikanere ønsker å leve i, og dermed motvirke Mitt Romneys forsøk på å få valget til å bli en salgs folkeavstemning for eller mot den sittende presidenten, sier Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier.

Snur seg mot middelklassen

Foreløpig viser meningsmålingene en knapp ledelse for Mitt Romney, med 45 prosent mot Barack Obamas 44. Melby mener Obama må tilby befolkningen visjoner de kan stemme på.

Ved dette valget er det spesielt den amerikanske middelklassen som Obama må fri til.

— Han vil nok i sin tale konsentrere seg om hvordan han skal skape ytterligere øknomisk vekst, og bruke denne argumentasjonen til å formulere et politisk budskap for å videreføre en bestemt politisk kurs, sier han.

Det er også gjennomgangstonen blant flere av de demokratiske delegatene som bt.no snakker med på landsmøtet torsdag kveld.

— Det viktigste Obama kan gjøre, er å inspirere oss. Han må få oss til å tro at han virkelig kan forandre USA, sier Sheila Jancy, som er delegat fra Kentucky.

— Rotet som Bush skapte i løpet av hans åtte år ved makten, er for omfattende for Obama å rydde opp i på fire år. Han trenger fire nye år, legger hun til.

Euforisk stemning

Obamas tale, som egentlig skulle vært holdt på en stadion med plass til 75.000 mennesker er flyttet til Time Warner Arena, som bare har 15.000 plasser.

I frykt for å ikke få plass, er salen fyllt opp mange timer før kveldens tale.

Stemningen er allerede elektrisk. Alle venter på øyeblikket hvor Barack Obama skal gjøre sin entré, ta ordet for første og siste gang denne uken, og markere klimakset på demokratenes landsmøte.

Larry (85) og Nancy (83) Blake, delegater fra Kansas, har vært i salen siden i morges.

— Dette er det første landsmøtet vi har vært på. Vi måtte få med oss talen til Obama. Vi har gledet oss i lenge, sier Larry.

- Vi trenger høyere skatter

Også ekteparet Blake er opptatt av at Obama må fokusere på ting som virkelig betyr noe for amerikanere.

— Vi trenger å høre hvilke planer han har for helse og utdanning, og vi vil høre at han går inn for høyere skatter - spesielt for de rike. Det er det som trengs for å snu den økonomiske situasjonen i USA, sier Nancy.

Men selv om hele verdens øyne i natt er rettet mot Charlotte i North Carolina, vil ikke talen være direkte avgjørende for valgresultatet, tror ekspertene.— Det er en liten gruppe på bare noen få prosent som vil la seg påvirke i den ene eller andre retningen. De fleste amerikanerne har allerede bestemt seg på hvem de skal stemme på, sier USA-forsker Svein Melby, som tror Obama vil få fire nye år i presidentembetet.

— Den lille gruppen som ikke har bestemt seg er det jeg kaller for politisk deprimerte mennesker. De har ikke tro på noen av politikerne, men vil nok velge Obama fordi han er en mer likendes fyr enn Romney, mener Melby.

Økonomi og gjenvalg avgjørende

Også Hilmar Mjelde, stipendiat ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, mener de to amerikanske partiene i realiteten kriger om en liten gruppe velgere.

— Sannsynligvis er det kun fem prosent av velgermassen som ennå ikke har bestemt seg. Det er disse fem prosentene man slåss om i hvert eneste valg, sier han.

Derfor tror han ikke at Obamas landsmøtetale vil ha avgjørende betydning for valgresultatet.— Min grunnholdning er at en amerikansk valgkamp er full av små enkeltestående hendelser og episoder, som i sum nuller hverandre ut. Det er andre, mer fundamentale faktorer som blir avgjørende, mener han.

Mjelde og UiB-professor Gunnar Grendstad har gått gjennom de 16 forgående amerikanske presidentvalgene, og sett på hva det egentlig er som avgjør et valg.

- Allerede avgjort

— Det er to ting som er viktige; gjenvalg og økonomi. Stort sett alt annet som dukker opp i en valgkamp er å anse som støy, mener Mjelde, som har spesialisert seg på amerikansk politikk.

Siden 1948 er alle presidenter

blitt gjenvalgt, med unntak av Jimmy Carter i 1980 og George Bush senior i 1988. Mjelde mener kun økonomiske nedgangstider eller regjernigsslitasje kan ødelegge for en sittende president som tar gjenvalg.— Carter tapte grunnet økonomien, mens Bush tapte fordi republikanerne hadde hatt makten i 12 år. Basert på kunnskapen vi har fra de 16 forgående valgene, kan vi forutse hva som vil avgjøre høstens valg, sier Mjelde, som mener det kun er rundt fem prosent av velgerne i USA som det er mulig for presidentkandidatene å trekke til seg.

På grunn av økonomisk vekst og gjenvalgsfaktoren, vil flertallet av disse tilfalle Obama.

Han og professor Grendstad er derfor kommet til at en amerikansk økonomi i vekst og gjenvalgsfaktoren vil sikre seieren for Obama.

— Vi mener det kun er tolv prosent sjanse for at han taper for Romney. Derfor er nattens tale i grunn ikke veldig viktig. Valget er etter all sannsynlighet i realiteten allerede avgjort, mener Mjelde.

I denne kronikken redegjør de to UiB-forskerne for hvorfor de tror Obama vil vinne valget.

- Ingen ting er avgjort

Historiker Hans Olav Lahlum har nylig gitt ut bok om alle amerikanske presidenter de siste 100 år. Han sier til Aftenposten.no at det er viktig for Obama at han leverer varene i kveld

— Det er definitivt en presset situasjon han befinner seg i, med et press på seg for å levere en god tale. Det kommer han til å gjøre, tror Lahlum.

Han presiserer likevel at det er feil å tro at valget avgjøres i natt.

— Ingen ting er avgjort ved at han presterer godt. Men når meningsmålingene står og vipper, kan den bli avgjørende for om amerikanerne gir ham fornyet tillit.

— Han vil vise til hva han har oppnådd, hva han er i ferd med å oppnå og hva han skal rette seg inn på. Han vil trolig fokusere på betydningen av at alle skal ha muligheter, uansett bakgrunn, og kanskje vise til veien han selv har gått, sier historikeren.

- ØK SKATTENE: Larry (85) og Nancy (83) Blake ber Barack Obama om å øke skattene for de rike. - Bare slik kan snu økonomien, mener Nancy.
Astrid Øvre Helland
OPPILDNET: - Det viktigste Obama kan gjøre, er å inspirere oss, sier delegat Sheila Jancy fra Kentycky.
Astrid Øvre Helland