Samtidig som Myanmars frihetshelt Aung San Suu Kyi er i Oslo for å holde sitt Nobelforedrag, 21 år etter at hun ble tildelt fredsprisen, arbeider FN og myndighetene i Myanmar med å få oversikt over hvor mange som er blitt drept i urolighetene som startet i slutten av mai., skriver aftenposten.no.

Statlige medier meldte lørdag at 50 mennesker er drept og mange skadet, skriver nyhetsbyrået AFP1.

31.900 mennesker fra begge sider i konflikten har måttet flykte fra hjemmene sine og bor nå i 37 leire i delstaten Rakhine. Tusenvis av hus er blitt brent ned i sammenstøtene.

Et FN-team har vært på et to dager langt besøk i Rakhine. Ifølge teamet er 10.000 mennesker internflyktninger bare i delstatshovedstaden Sittwe.

— FN har fått vite at omfanget av ødeleggelser i begge deler (den buddhistiske og den muslimske delen, red.anm.) av samfunnet i Sittwe er veldig store. Disse menneskene står overfor tøffe utfordringer, sa FN-teamet i en uttalelse.

Nekter flyktninger adgang

Situasjonen mellom det buddhistiske flertallet og en forfulgt muslimsk minoritet i delstaten Rakhine er blitt kraftig tilspisset den siste tiden, skriver NTB/Reuters/AFP.

Over 30.000 mennesker er drevet på flukt, og nå forsøker mange å ta seg over til Bangladesh. Men nabolandet nekter å slippe flyktninger fra Myanmar inn i landet, ifølge FN.

Uroen er en alvorlig utfordring for demokratiprosessen i Myanmar, som det siste året endelig har opplevd demokratiske reformer etter at militærjuntaen har holdt et jerngrep om makten i flere tiår.

Drept av mobb

Det er uklart om myndighetenes tall over døde og sårede også omfatter de ti muslimene som for knapt to uker siden ble slått i hjel av en buddhistisk folkemengde fordi de ble beskyldt for å stå bak voldtekt og drap på en kvinne.

Buddhister og muslimer anklager hverandre for overfall, drap og voldtekter, og de siste dagene har gjenger bevæpnet seg med kniver, sverd og kjepper og gått ut for å hevne de angivelige overgrepene.

Flere uskyldige har måttet unngjelde for lignende anklager, blant annet en gruppe muslimer som ble angrepet av en buddhistisk mobb da de kjørte en buss for en ukes tid siden. Ti personer ble drept i angrepet, men mannen som mobben lette etter, skal ikke ha vært om bord.

Avvist av naboland

Samtidig som myndighetene har satt inn militæret, har mange muslimske flyktninger forsøkt å ta seg over til Bangladesh i båt. Om bord i båtene har det vært både barn og sårede, ifølge FN.

Flyktninger forteller selv til nyhetsbyrået Reuters at de ble stanset av grensevakter i Bangladesh og tvunget til å snu.

Andrej Mahecic, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger, sier flyktningene har et desperat behov for vann, mat og legehjelp.

— Vi har snakket med myndighetene i Bangladesh og håper at landet i samsvar med sin lange tradisjon for gjestfrihet for folk fra Myanmar vil gi dem tilgang til sikre tilfluktssteder og til nødhjelp, sier Mahecic.

Den muslimske minoriteten i Rakhine tilhører folkegruppa rohingya, som av FN regnes som en av verdens mest forfulgte minoriteter.

Det bor om lag 800.000 medlemmer av folkegruppen i Myanmar, de fleste i Rakhine. Men landets myndigheter regner dem som utlendinger, og mange innbyggere ser på dem som ulovlige innvandrere fra Bangladesh.