Torsdag ble hovedstaden Kabul rammet og minst sju mennesker drept da bomber traff et ammunisjonslager like utenfor byen.

Taliban-regjeringens ambassadør i Pakistan sa torsdag at over 400 sivile er drept siden flyangrepene tok til 7. oktober. Han understreket at landet trenger nye tilførsler av mat og medisiner.

— Under dekke av å bekjempe terrorisme, gjør USA seg skyldig i statsterrorisme, sa ambassadør Abdul Salam Zaeef fra et ukjent sted inne i Afghanistan.

De amerikanske flyene konsentrerte seg torsdag om byene Kandahar og Jalalabad, der geriljaen skal ha de fleste av sine treningsbaser. Men både Osama bin Laden og Taliban-toppene er så langt kommet uskadd fra bomberegnet, ifølge representanter for regimet.

— Alle har det utmerket. Ingen av lederne for Taliban-staten eller våre gjester har lidd overlast under de amerikanske angrepene, sa Amir Khan Muttaqi, som er Talibans fremste talsmann.

UNHCR bekymret

Flere internasjonale hjelpeorganisasjoner ber nå USA om å innstille bombingen for å få inn hardt tiltrengte forsyninger til befolkningen.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) henvendte seg torsdag til USA med bønn om ikke å gjøre kampen mot terrorisme til en krig mot det afghanske folk eller mot islam.

— En krig mot terrorisme må ikke få utvikle seg til en krig mot afghanerne og under ingen omstendigheter må det bli en krig mot islam, sa UNHCR-sjefen Ruud Lubbers i Wien.

Han sa videre at UNHCR forbereder seg på det verste, nemlig at 1,5 millioner flyktninger som strømmer ut av landet, hovedsakelig med kurs for Iran og Pakistan.

— Jeg har bedt alle Afghanistans naboland om å åpne grensene, sa Lubbers til medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSSE. Men så langt er det bare om lag 50.000 afghanere som har tatt seg inn i Pakistan.

Taliban-splittelse?

Afghanistans utenriksminister Wakil Ahmad Muttawakil sa torsdag at internasjonale hjelpeorganisasjoner vil få slippe til. såfremt de tillater at Taliban får styringen over hjelpearbeidet.

Muttawakils uttalelse ble sendt ut fra Dubai, noe som gir ny næring til ryktene om at utenriksministeren har forlatt landet etter splittelse innad i Taliban. En representant for eks-kong Zahir sa i Roma onsdag at Muttawakil hadde forlatt landet, men kunne ikke si om han hadde flyktet.

Den arabiske TV-stasjonen al-Jazeera viste bilder av Muttawakil som uttalte seg til en av TV-stasjonens korrespondenter som vanligvis er stasjonert i Kandahar. Men det ble ikke sagt hvor opptakene var gjort.

— Enkelte hjelpeorganisasjoner har bedt om lov til å komme inn i Afghanistan for å hjelpe befolkningen. Men vi mener det beste vil være om disse gruppene tilbyr sin hjelp via lokalt ansatte eller under ledelse av landets myndigheter, sa han.

Det er flere dager siden Muttawakil sist lot høre fra seg, og ifølge tolken understreket Muttawakil at afghanerne er utsatt for "barbarisk undertrykkelse og en krig som andre har påført landet".

Offensiv fra nord

Talsmenn for Nordalliansen framholdt torsdag at det nå forberedes en ny offensiv. –Vi står bare 5 kilometer fra flyplassen i Mazar-i-Sharif, sa kommandant Ustad Attah over satellittelefon til nyhetsbyrået Reuters.

Attah opplyste videre at han har planer om å gå sammen med styrkene til general Abdul Rashid Dostum og Ustad Makhakek. –Vi arbeider nå for å slutte rekkene og gå sammen om å erobre Mazar-i-Sharif, sa kommandant Attah.

Taliban-leder Mohammad Omar forsøker stadig å styrke stridsmoralen blant sine egne soldater og kommer stadig med opprop om å stå sammen i hellig krig mot alle vantro elementer.

— Vi skal gjennomføre hellig krig slik vi gjorde det mot russerne på 1980-tallet. Med Allahs hjelp skal vi nedkjempe alle de vantro, sa Omar onsdag til styrkene nord for Kabul. Parolen ble overført ved walkietalkie til fronten.

(NTB)

KRATER: Afghanere studerer et krater etter et amerikansk bombenedslag.
FOTO: REUTERS