Jerusalem: Israelske bosettere vil bygge nær 3000 nye boliger på den okkuperte Vestbredden. Samtidig blir statsminister Netanyahu presset av USA til å forlenge forbudet mot nybyggingen.

Samme dag som Benjamin Netanyahu setter kursen mot Washington for å møte USAs president Barack Obama, skriver haaretz.com at høsten kan by på en byggeboom på Vestbredden.

Dersom byggeforbudet fra november i fjor ikke blir utvidet når det løper ut i september, vil israelske bosettere reise minst 2700 nye boliger, ifølge avisen.

Presses fra flere hold

Striden rundt bygging av israelske boliger på palestinsk land er viktig. Palestinerne har satt som krav at byggingen må opphøre før det kan bli aktuelt med direkte samtaler mellom Israel og palestinerne. Derfor kommer president Barack Obama til å presse Netanyahu til å forlenge byggeforbudet når de to møtes tirsdag, skriver The Guardian.

Jerusalem Post skriver at Netanyahu vil si til Obama at Israel kan gå med på en delvis forlengelse av byggeforbudet.

På hjemmebane blir den israelske statsministeren presset av høyrekreftene i sin egen regjeringskoalisjon som vil at byggeaktiviteten skal tas opp igjen.

Men Netanyahu presses også fra bosetterne selv. Søndag demonstrerte en gruppe aktivister utenfor statsministerkontoret i Jerusalem, og på en kran hadde de hengt opp et banner med «Bibi (Benjamin) tråkker på bosettingene». Aktivistene hadde dessuten satt opp et lydanlegg der de spilte av gamle lydklipp med Netanyahu hvor han uttaler at byggingen skal fortsette.

Artikkelen fortsetter under bildet

MØTER: Mandag møter Israels forsvarsminister Ehud Barak (til v.) den palestinske statsministeren Salam Fayyad, og tirsdag skal Israels statsminister Benjamin Netanyahu (til h.) møte president Barack Obama i et nytt forsøk på å blåse liv i fredsprosessen i Midtøsten. FOTO: Jim Hollander, Reuters

— Ti minutter unna

Ifølge Netanyahu er hovedhensikten med turen til Washington å berede grunnen for direkte samtaler med den palestinske selvstyremyndigheten.

Vi er ti minutter unna hverandre

Statsminister Benjamin Netanyahu om forhandlingene med palestinerne

— Det er den eneste muligheten for å nå en løsning på konflikten mellom oss og palestinerne. Vi er ti minutter unna hverandre. Ramallah berører nesten Jersusalem, sa Netanyahu søndag.

Kontakt mellom Israel og palestinerne den siste tiden har foregått via indirekte samtaler med USAs Midtøsten-utsending George Mitchell som megler. Mandag avviste den palestinske presidenten medieoppslag om at de indirekte samtalene skulle ha ført til utvikling i fredsprosessen.

— Det er ingen fremskritt i forhandlingene, og situasjonen er slik den har vært, sa Mahmoud Abbas.

Ny kontakt

Til tross for Abbas’ avvisning skriver haaretz.com at det er tegn på fremskritt og viser til mandagens møte mellom Israels forsvarsminister Ehud Barak og den palestinske statsministeren Salam Fayyad.

De to politikerne har ikke møttes siden februar. En agenda for møtet har ikke blitt kunngjort, men ifølge en uttalelse fra Fayyads kontor søndag skal de to snakke om «diverse spørsmål knyttet til forholdet mellom Israel og palestinerne».