Rio De Janeiro: Så mange som 200 personer kan ligge begravd under jord og steinmasser etter store ras i flomrammede Brasil. Redningsmannskaper arbeider på spreng.

— Ut fra hva naboene sier, kan om lag 200 personer ligger begravet. Men det er ikke klart, det kan være flere, sier brannsjef Pedro Machado.

Byen Niteroi ved Rio de Janeiro er rammet av et stort jordras, og store redningsmannskaper rykket onsdag ut for å prøve å redde dem som er tatt av jordmassene.

Myndighetene i Brasil satte torsdag tallet på omkomne i uværet i regionen rundt Rio de Janeiro til 151. Men det store raset i Niteroi kan ha kostet flere mennesker livet.

— Vi hørte plutselig masse bråk, og da vi snudde oss, viste det seg at alt sammen hadde rast, forteller et vitne.

Redningsmannskapene har gitt beskjed til helikoptrene i området om holde seg unna slik at rop om hjelp fra rasene kan høres.

Folk har ingen steder å dra – de er fortapte

Vinicius Gomes, fetter av et av jordrasofrene

Mange ras

  • Vi er veldig triste. Det kan se ut som om mer enn 40 boliger ble tatt av raset, sier sjefen for offentlige tjenester i Niteroi, Jose Mocarzel.

Det har gått minst 180 jordras i Rio de Janeiro siden mandag. Byens sentrum har også stått under vann som følge av store nedbørsmengder, og mer enn 3200 mennesker er gjort hjemløse. Uværet er det verste på flere tiår, men skal være i ferd med å gi seg.

— Folk har ingen steder å dra – de er fortapte, sier Vinicius Gomes, fetter av et av jordrasofrene.

Regjeringen høster nå krass kritikk for manglende katastrofeberedskap. «Hvor er redningsplanen?» spurte onsdagsutgaven til avisen O Globo. «Slike tragedier skjer igjen og igjen uten at myndighetene reagerer», la den til.

Rekordregn

Uværet startet mandag, men roet seg ned tirsdag ettermiddag. Så begynte det igjen å striregne etter mørkets frambrudd. Regnskyllene er de kraftigste i Brasil på 48 år, ifølge landets meteorologiske institutt Inmet.

I et nabolag nær den berømte kristusstatuen har det falt mer regn denne uken enn det vanligvis gjør i hele april.

Tidligere er også São Paulo blitt rammet av voldsomt uvær. Da mistet flere titall mennesker livet.