31 amerikanske soldater i NATOs styrke ISAF og syv afghanere døde da NATO-helikopteret styrtet under en offensiv mot Taliban i Afghanistan fredag. Taliban hevder imidlertid at de skjøt ned helikopteret.

Det er den verste hendelsen av sitt slag i løpet av den ti år lange krigen i landet. Aldri før har NATO mistet så mange av sine soldater under et oppdrag i Afghanistan som i fredagens helikopterstyrt i Wadak-provinsen, skriver aftenposten.no

— Minst 20 soldater fra Team Six

Ifølge APs kilder var det rundt 20-22 soldater fra Team Six i helikopteret, og de ble fløyet av et team fra 160th Special Operations Aviation Regiment.

Ifølge ABC News var det 25 Navy SEAL-soldater om bord i helikopteret, i tillegg til syv soldater fra Afghan Special Forces, en tolk, fem personer fra helikopter-crewet og en hund.

En talsperson sier til AP at de døde Navy SEAL-soldatene ikke er de samme som de rundt 40 soldatene som deltok i bin Laden-raidet, men at de kommer fra samme enhet. Hvor mange soldater det er i Team Six, er en av enhetens mange godt bevarte hemmeligheter. Hele Navy SEAL har rundt 2400 soldater.

«Team Six»

Ifølge nyhetsbyrået AP var mer enn 20 av soldatene om bord i helikopteret fra den samme Navy SEAL-enheten som drepte Osama bin Laden i mai i år. Enheten, som vanligvis bare kalles «Team Six», er svært myteomspunnet og det er lite som vites om den, men en kilde bekrefter til AP at det var Team Six-soldater blant de døde i Chinook-helikopteret lørdag.

Osama bin Laden, leder for terrororganisasjonen Al-Qaida og mistenkt for å stå bak 11. september-angrepene på USA i 2001, ble drept av Team Six i en hemmelig og nøye planlagt militæroperasjon ved navn «Operation Neptune Spear» som pågikk fra 1. til 2. mai i år.

I den CIA-ledede operasjonen ble Osama bin Laden drept i sitt hjem i Abbottabad i Pakistan. Militæraksjonen varte i 38 minutter og i tillegg til bin Laden ble en av hans voksne sønner, en kvinne og to andre personer drept. USAs president roste spesialsoldatene fra Team Six etter operasjonen.

«Fiendtlig aktivitet»

Afghanske myndigheter og Taliban hevder helikopteret ble skutt ned, men dette er ikke bekreftet av ISAF.

Den internasjonale styrkens talsmann, Tim James, sier imidlertid at det var «fiendtlig aktivitet» i området.

- Usedvanlig offer

USAs president Barack Obama hyller de døde soldatene, skriver NTB.

  • Dette minner oss på om de usedvanlige ofrene til våre menn og kvinner og deres familier, sier Obama, som også uttrykker sorg for afghanerne som mistet livet.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier tapet gjør ham svært trist, men at alliansen vil holde samme kurs for å overføre sikkerhetsansvaret til afghanerne.