Organisasjonen vil sette i gang en innsamlingsaksjon for å skaffe mellom 10 og 20 millioner dollar for sitt arbeid i katastrofeområdet.

— 17 prosent av befolkningen i dette området er under 5 år. De er mest sårbare i en slik situasjon. Vi arbeider med å redde barna ut og gi dem medisinsk hjelp i den første fasen, sier Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge, til NTB.

Sender hjelp

Organisasjonen er i gang med å sende et medisinsk team med helikopter til det hardest rammede området.

— Dessuten sender vi et fly fra Karachi til Peshawar med 300.000 vannrensetabletter, 10.000 tepper, 12.000 gensere og 357 kartonger med norskprodusert høyproteinkjeks som skal hjelpe underernærte barn, opplyser Fløgstad.

Hun sier det kan ta flere uker å nå fram til de aller mest avsidesliggende områdene. Både den pågående monsunen og jordskjelvet har gjort veiene ufarbare, og noen steder kan kun nås med helikopter.

Traumer

UNICEFs leder i Storbritannia David Bull opplyser at barna først og fremst trenger ly mot kulda i de høytliggende områdene i Nord-Pakistan og hjelp til å finne igjen slektninger.

— Vi vet at barn i slike situasjoner er svært sårbare for sult, kulde, sykdom og utnyttelse. De mister viktig skolegang og blir skilt fra familien sin, sier Bull.

— Det første man må gjøre er å beskytte barna og sørge for at de kommer i sikkerhet. Vi vil så prøve å komme i kontakt med familiene deres, sier han.

Fløgstad sier det i neste fase også blir viktig å få i gang skoleundervisningen igjen.

— Det er viktig å få litt normalitet og forebygge traumer, sier hun til NTB.

Mer enn 20.000 personer er ifølge Sky News søndag kveld bekreftet døde etter jordkskjelvet. Dødstallene stiger time for time, og er ventet å komme opp i 30.000. Mer enn 41.000 mennesker er skadd i naturkatastrofen.

Norge beredt til å gi mer

Den norske r egjeringen vurderer nå å øke hjelpen til jordskjelvofrene i Asia etter hvert som tallet på døde stiger.

— Regjeringen kartlegger nå behovene og er beredt til å gi mer penger dersom det skulle vise seg å være nødvendig. Fra norsk side stiller vi selvfølgelig opp. Nå avventer vi nødhjelpsorganisasjonenes behovsvurdering. Det skal ikke stå på oss, vi er beredt til å gi mer, sier utviklingsministeren Hilde Frafjord Johnson (KrF) gjennom sin informasjonsrådgiver Odd Naustdal.

Søndag krevde SV-leder Kristin Halvorsen at regjeringen må sette av et betydelig større beløp til de jordskjelvrammede i Sør-Asia enn de 15 millionene som lørdag ble gitt til hjelpearbeidet i Asia, samt i det flomrammede Mellom-Amerika. Regjeringen, ved utviklingsminister, sier nå at regjeringen er beredt til å gi mer penger.

Bush lover hjelp

Den amerikanske presidenten George W. Bush kondolerte og lovet hjelp til jordskjelvofrene da han snakket med sin pakistanske kollega Pervez Musharraf søndag.

— Jeg fortalte ham at vi vil hjelpe på alle mulige måter, sa Bush til pressefolk etter å ha snakket med den pakistanske presidenten.

USA har i første omgang gitt 100.000 dollar til nødhjelpsarbeidet etter jordskjelvet.

Åtte amerikanske militærhelikoptre vil bli sendt til Pakistan i løpet av kort tid for å frakte nødhjelpsutstyr og hjelpearbeidere.

Et hardt skadd barn får behandling på et sykehus i Mansehra i Pakistan.
Scanpix
17 prosent av befolknigen i de jordskjelvrammede områdene er under fem år gamle.
Scanpix