Titusenvis av den iranske opposisjonslederen Mir Hossein Mousavis tilhengere demonstrerte onsdag for femte dag på rad med en taus marsj mot valgresultatet.

Irans regime utropte raskt sittende president Mahmoud Ahmadinejad til seierherre etter valget sist fredag, men protestene fra opposisjonen er harde.

Les også: Iranske fotballspillere protesterte mot valgresultatet

Deltakelsen i det iranske presidentvalget er registrert til over 100 prosent i 30 iranske byer, ifølge en iransk nettside. Det er de hittil mest konkrete anklagene om valgfusk.

Flere byer over 100 prosent

Det er nettsiden Ayandeh som rapporterer om tallene, ifølge den britiske avisen The Guardians internettutgave.

I byen Taft i den sentrale Yazd-provinsen var valgdeltakelsen 141 prosent, skriver nettsiden med henvisning til en ikke navngitt «politisk ekspert». Byen Kouhrang i Chahar Mahaal Bakhtiari-provinsen registrerte angivelig en valgdeltakelse på 132 prosent, mens Chadegan i Isfahan-provinsen skal ha hatt 120 prosent fremmøte.

Både unge og gamle deltok i protestmarsjen, som ble betegnet som ulovlig av iranske myndigheter. Enkelte har anslått demonstrantene til å omfatte opp mot en halv million mennesker, mens andre mener de var 100.000.

– Vi holder oss tause så kulene kan høres bedre, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået AFP.

Trosser makten

Brutal maktbruk, trakassering av mediefolk, trusler mot opposisjonelle og omfattende sensur ser foreløpig ikke ut til å kunne stanse opprøret i Iran. Verken opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi eller hans mange tilhengere har så langt latt seg skremme til taushet.

Selv om regimet har forsøkt å kvele informasjonsflyten i Iran ved å utvise journalister, var aktiviteten på de mange nettstedene til iranske opposisjonelle onsdag fortsatt omfattende.

– Et forslag: bruk mobiltelefoner i kort tid, ta ut batteriet, beveg deg til et annet sted, lød en twittermelding.

Revolusjonsgarden, regimets militære elitestyrke, advarer Irans internettmedier om at de risikerer å bli stilt for retten om de publiserer innhold som gjør situasjonen enda mer spent.

Samtidig gjør myndighetenes kontroll det vanskelig å holde seg orientert.

– All informasjonsstrøm er blokkert, og det er derfor veldig vanskelig å si noe om hva som egentlig skjer, sier en nordmann i Teheran på telefon til NTB.

Iranske journalister arrestert

Informasjonen fra Teheran er begrenset ettersom utenlandsk presse har fått jobbeforbud. I tillegg er et titall iranske journalister og bloggere blitt arrestert og en rekke andre har måttet gå i skjul etter at myndighetene la restriksjoner på mediene, opplyser organisasjonen Reportere uten grenser (RSF).

Organisasjonen har opprettet en hotline for journalister i fare og har forsøkt å komme i kontakt med en rekke iranske journalister etter opptøyene i Teheran de siste dagene.

– Vi har mistet kontakten med mange av dem, sier RSFs generalsekretær Jean-François Juillard.

Minst to fremtredende reformforkjempere ble onsdag pågrepet. Hamid Reza Jalaipur, en sosiolog som også var aktiv i valgkampen til Mir Hossein Mousavi, og Saeed Laylaz, en kjent økonom og politisk kommentator, ble begge pågrepet av sivilkledd politi i sine hjem.

Irans utenriksdepartement beskyldte onsdag USA for å blande seg inn i landets affærer. Beskyldningen ble mottatt med et skuldertrekk av Det hvite hus, som i en uttalelse sier at president Barack Obama vil fortsette å støtte iranernes rett til fredelig protest, uten at det skal bli oppfattet som «innblanding».

Krever nyvalg

Opposisjonsleder Mousavi varsler nye demonstrasjoner og gjentar at han vil ha nyvalg. Det må holdes «et nytt presidentvalg som ikke gjentar det skammelige jukset fra det forrige valget», mener han.

Mousavi overhører dermed kravet fra landets mektigste mann, ayatolla Ali Khamenei, om å gå til rettsapparatet med sine klager på valget.

Mousavi oppfordrer også sine tilhengere til å gjennomføre fredelige demonstrasjoner torsdag og holde en sørgedag for dem som er drept i urolighetene. Det er stor spenning om hvordan dagen vil arte seg.

AP/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX