Rundt 120.000 møtte opp til den varslede demonstrasjonen i Moskva julaften, ifølge arrangør Vladimir Ryzhkov.

Arrangørene hadde håpet på at 50.000 ville ta til gatene for å ta til gatene for å vise sin misnøye mot valgfusk og Putin-regimet. Med 120.000 fremmøtte nådde de målet og vel så det, og massemønstringen er den største siden folk begynte å fylle gatene etter valget 4. desember.

Demonstrantene fylte en gate som ligger 2,5 kilometer fra Kreml. Blant talerne var tidligere president Mikhail Gorbatsjov og den populære bloggeren Aleksej Navalnij.

— Neste gang bringer vi en million mennesker ut i Moskvas gater, sa Navalnij i sin tale.

Også i andre byer, blant annet i St.Petersburg og i Sibir, er det varslet demonstrasjoner julaften, skriver Aftenposten.no.

Krever nyvalg

Demonstrantene krever nyvalg etter anklager om valgfusk under valget til nasjonalforsamlingen 4. desember. Vladimir Putins parti Det forente Russland fikk 49,5 prosent av stemmene og flertall på 13 seter i Dumaen.

Til tross for at Putins parti gikk på en valgsmell og mistet mange seter i Dumaen, trakk tusenvis ut i gatene i dagene etter valget. De protesterte mot det de hevder er omfattende valgfusk. Mange skal ha filmet valgfusket med mobilene sine og på den måten dokumentert dette.

Populært kallenavn

Demonstrasjonene i Moskva og St.Petersburg var de største massemønstringene på flere år, mange deltok i en demonstrasjon for første gang i sitt liv. Til sammen er rundt 1000 personer pågrepet i demonstrasjonene. En av dem er den kjente og populære bloggeren Aleksej Navalnyj, som har døpt partiet Forente Russland om til Partiet for skurker og kjeltringer .

Det er blitt et populært kallenavn på Putins parti blant folk, og har spredd segi hele den russiske bloggosfæren.

Navalnyj er nå dømt til 15 dagers fengsel for sin rolle under en av protestene.

Varsler granskning

President Dmitri Medvedev varslet nylig at påstandene om valgfusk skal etterforskes. Han brukte sin Facebookside til å kunngjøre granskningen, noe som vakte harme blant russerne.

Opposisjonslederne mener dette på langt nær er bra nok, og spør hvem som skal ha ansvaret for granskningen og hvordan den skal gjennomføres. De kaller Facebookoppdateringen en parodi.

Innrømmelse

For to dager siden kom presidenten med den hittil klareste innrømmelse om at ikke alt er som det skal være i Russland. Han snakket til en samlet nasjonalforsamling, og lanserte flere forslag for å få slutt på den politiske ensrettingen samt den omfattende korrupsjonen som preger Putin-regimet.

Medvedev holdt denne talen bare måneder før presidentvalget, som holdes 4. mars neste år. Det er ventet at statsminister Valdimir overtar makten.

Kirken advarer

Samme dag som det er ventet at titusener vil møte opp i protester mot valgfusket, kom overhodet for den russisk-ortodokse kirken med en advarsel mot sosiale medier.

I en uttalelse sier Patriarken Kirill at det moderne mennesket har en naiv tillit til informasjonen som er tilgjengelig på sosiale nettsamfunn. Han viser også til det moralske forfallet som en årsak til at mennesker er sårbare overfor manipulering når de bruker sosiale medier, skriver NTB.

Kirill nevner ikke de varselde demonstrasjonene, men sier at politiske endringer ikke er nok til å endre samfunnet, det kan bare skje ved åndelig forvandling.