Dette er to av påstandene som fremkommer i gårsdagens utgaver av de velrenommerte avisene The Independent og The Guardian.

— Terrorplanene mot de transatlantiske passasjerflyene er bare toppen av isfjellet, hevder The Independent. Etterretningstjenesten MI5 skal nå fotfølge rundt 1200 personer som mistenkes for aktiv deltakelse i terrorvirksomhet, «eller virksomhet tilknyttet terrorisme».

I Lake District

En anonym etterretningskilde hevder overfor avisen at de etterforsker flere dusin planer om planlagte terroraksjoner i Storbritannia. - Den samordnede aksjonen mot de ti passasjerflyene er på ingen måte unik, hevder kilden overfor avisen.

Ifølge The Guardian driver britiskfødte muslimer som vil ramme sitt eget land treningsleirer i nasjonalparker i tynt befolkede områder. Vakre Lake District i Nordvest-England og Yorkshire-dalene nevnes som to av områdene der terrorister angivelig har drevet trening i egne camper de 12 siste månedene.

Sivilkledde etterforskerteam skal ha observert grupper på opp mot 20 menn i nasjonalparkene. Noen av personene er kjenninger for antiterrorpolitiet. Ingen av øvelsene skal stå i direkte sammenheng med terrorplanene som ble avslørt sist uke.

Imam i søkelyset

— Men bruken av treningsleirer i avsidesliggende områder er typisk for terrorister som ønsker å bygge celler i landet, sier en kilde til Guardian. Avisen kjenner lokaliteten i Lake District der treningsleirer skal ha funnet sted. Ingen i lokalbefolkningen har noen gang knyttet de observerte mennene til mistenkelige aktiviteter i nasjonalparken.

Også i det skotske høylandet skal det ha vært drevet mistenkelige leirer, men mest sannsynlig skal det her dreie seg om rene indoktrineringsleire, skriver The Guardian.

Den tidligere imamen i Finsbury Park-moskeen i London, Abu Hamza, skal også ha organisert liknende leire i Sør-Wales, hevder avisen. Hamza soner en dom på syv år for å ha hisset til drap og hat mellom befolkningsgrupper.

Da politiet raidet Finsbury Park-moskeen i 2003 ble det funnet kjemisk utstyr, gassmasker, håndvåpen og sambandsutstyr.

Gir Blair skylden

Muslimske ledere i Storbritannia blir nå møtt med krav fra Labour-regjeringen om å ta oppgjør med ekstremister i menighetene.

Det skjer etter at flere ledende muslimske ledere i Storbritannia i helsides avisannonser langt på vei gir regjeringens Midtøsten-politikk skylden for fremveksten av terrorister i landet.

Krigen i Irak og de israelske angrepene på sivile i Midtøsten er «ammunisjon til de ekstremister som truer oss alle», heter det i annonsen. Tre muslimske parlamentsmedlemmer er blant dem som har undertegnet det åpne brevet.

Mange briter deler kritikken mot Blair-regjeringens USA- og Israelvennlige linje. Avisen The Independent skriver på lederplass at utenrikspolitikken bør endres. «Ikke av frykt for terrorist-represalier, men fordi politikken er feil», fremholder avisen.

Advarer mot «hype»

Samtidig advares nå en rekke kritikere i Storbritannia mot «mediesirkus» og «terroristpornografi» i kjølvannet av arrestasjonene sist torsdag. Andre er svært skeptisk til medienes omfattende bruk av anonyme kilder i politi og etterretning fordi disse har sin egen agenda. Noen minner også om at britisk politi og etterretning har begått flere stygge brølere i terrorjakten det siste året. For et år siden skjøt og drepte de feil person i etterkant av bombene mot transportsystemet i London. Og for to måneder siden endte en storstilt politiaksjon mot to mistenkte bombebyggere med løslatelse og intet grunnlag for å reise sak.

IMAM: Den tidligere imamen i Finsbury Park-moskeen i London, Abu Hamza, skal ha organisert leire for fundamentalistiske muslimer. Hamza soner en dom på syv år for å ha hisset til drap og hat mellom befolkningsgrupper. ARKIVFOTO: SCANPIX
MATT DUNHAM