Hvis de amerikanske soldatene forsvinner, vil det bare bli enda mer vold, sa Bush på en pressekonferanse i Washington onsdag. Han sa også at arbeidet for økt sikkerhet i Bagdad har høyeste prioritet, og roste samarbeidet med den irakiske regjeringen.

De teknisk avanserte våpnene som smugles inn i Irak, kan være skaffet til veie av den iranske revolusjonsgarden uten formelt klarsignal fra lederne i Teheran, sa Bush. – Men vi vet at revolusjonsgarden er en del av det iranske regimet, framholdt han.

Avviser samtaler

Den amerikanske presidenten avviste blankt alle forslag om direkte forhandlinger mellom USA og Iran nå. Men han tilføyde at det kan bli aktuelt å føre slike samtaler i fremtiden, hvis det kan være i USAs interesser.

Det vil ta tid og koste blod å nedkjempe opprørerne i Irak, innrømmet Bush uten å nøle. Han beskrev opprørernes virksomhet i deler av Bagdad som «etnisk rensing», et begrep som tidligere har vært brukt om krigene i det tidligere Jugoslavia og Rwanda.

– Det grunnleggende spørsmålet er om vi kan hjelpe Bagdad-regjeringen til å skaffe seg sikkerhetsstyrker som er store nok til å stanse den etniske rensingen som finner sted i visse strøk, framholdt presidenten. Han mente dette vil være et langt skritt mot seier i Irak.

Tar form

– Den nye sikkerhetsplanen for Irak begynner å ta form, sa Bush videre. Han avviste kritikk fra Russlands statssjef Vladimir Putin, som har hevdet at amerikanerne ønsker å framstå som den eneste verdensmakten, og mente Russland og USA kan samarbeide godt.

Russerne spiller en meget viktig rolle i arbeidet med å forhindre Iran i å utvikle atomvåpen, understreket Bush. Selv om han og Putin er uenige på enkelte områder, er de enige om mye annet, sa han.

Bush sa også at den nye avtalen med Nord-Korea om landets atomprogram er enestående i sitt slag og et viktig skritt i riktig retning. Kritikken mot denne avtalen er ganske enkelt feilaktig, framholdt den amerikanske presidenten.

CARLOS BARRIA