— Jeg ble tvunget av USA til å forlate landet, sa Aristide til CNN mandag på telefon fra Den sentralafrikanske republikk.

— Jeg ble fortalt at for å unngå blodbad burde jeg forlate landet. Ingen burde tvinge en valgt president til gå av på den måten, sa Aristide, og hevdet at hans avgang ikke er til det beste for landet.

På spørsmål om han ble kidnappet, svarte han:

— Som jeg sa, jeg kaller dette et moderne statskupp, en moderne kidnapping.

Blodbad

Eks-presidenten fortalte videre at han signerte dokumentene hvor han ga avkall på makten på grunn av frykt for at det ville bryte ut et blodbad dersom han ikke rettet seg etter kravene fra de amerikanske agentene.

— De sa tusenvis kom til å bli drept, sa Aristide til CNN.

Tidligere mandag hevdet venner av Aristide, blant dem flere kongressmedlemmer, at han var blitt kidnappet av amerikanske soldater. USAs utenriksminister Colin Powell avviser anklagene som absurde.

— Han ble ikke kidnappet. Vi tvang ham ikke til å gå på flyet. Han gikk frivillig. Og det er sannheten, sa Powell mandag kveld.

Kongressmedlemmet Charles Rangel, en demokrat, snakket også med Aristide mandag. Rangel mener at «USA, like mye som opprørerne, tyvene eller noen annen, var del i kuppet».

20 timer

Aristide ble etter at han forlot makten søndag fraktet til Den sentralafrikanske republikk, der han nå oppholder seg med sin kone.

— Trass i alle de diplomatiske samtalene vi hadde, trass i alle diplomatiske forsøk på å hindre opprørerne organisere en massakre, måtte vi forlate landet og tilbringe 20 timer på et amerikansk fly.

Ifølge Aristide ble han 20 minutter før landing fortalt at det var Den sentralafrikanske republikk han var på vei til. Han skal også ha blitt nektet å ta telefonsamtaler.

Ekspertgruppe

I Haitis hovedstad Port-au-Prince ønsket tusenvis av mennesker opprørslederen Guy Phillipe velkommen mandag. Tilhengere av eks-president Aristide lå lavt i terrenget, melder CNN.

I løpet av de neste dagene skal FN sende en gruppe eksperter til Haiti for å forberede ankomsten til FNs fredsbevarende styrker.

Etter at Aristide forlot Haiti søndag, vedtok FNs sikkerhetsråd å sende en flernasjonal styrke til den karibiske øystaten innen tre måneder.

FN-styrken skal ta over etter den midlertidige styrken, som består av amerikanske, canadiske og franske soldater, som nå befinner seg på øya. Den midlertidige fredsbevarende styrken vil etter hvert trolig bestå av rundt 5.000 soldater, ifølge USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Rundt 1.500-2.000 av dem vil være amerikanske, melder nyhetsbyrået Reuters.

Frankrike skal sende ytterligere 140 soldater fra fremmedlegionen. Antallet franske soldater i Haiti vil da være 350.