TORGEIR NORLING

Filippinsk politi arresterte i begynnelsen av juni en mann som forsøkte å frakte flere kasser eksplosiver til et «Superferry»-skip som skulle fra Manila til Zamboanga på Filippinene. «Superferry»-skipene på Filippinene drives av selskapet Aboitiz Jebsens (ABOJEB) hvor Jebsen gruppen eier 40 prosent.

30.000 fenghetter

Filippinske sikkerhetsstyrker hevder et mulig terrorangrep ble avverget da en bombehund oppdaget kassene som blant annet inneholdt 30.000 fenghetter.

Til avisen Manila Times forteller Generalløytnant Alberto Braganza at det var nok eksplosiver i kassene til å senke fergen.

— Hvis dette hadde eksplodert når skipet var underveis, kan man se for seg tap av liv, sier han.

Ikke bevis

Gina R. Virtusio, talskvinne for eierselskapet WG&A sier til Bergens Tidende at det ikke er bevist at eksplosivene skulle brukes i et angrep mot fergen.

— Vi kjenner ikke motivet. Alt ble gitt over til politiet. Det var de som sa at dette sannsynligvis dreide seg om et terrorplott, sier hun.

Det er ikke kjent om den arresterte mannen tilhører en kjent terrorgruppe.

134 Drept

I februar ble 134 mennesker drept etter at en eksplosjon rammet fergen «Superferry 14». Den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen tok på seg ansvaret. En av Abu Sayyafs medlemmer har siden tilstått at han smuglet en bombe skjult i et tv-apparat om bord i skipet. Filippinske myndigheter har imidlertid fremdeles ikke fastslått årsaken til eksplosjonen og den påfølgende brannen.

Gina R. Virtusio i WG&A forteller at de fortsatt venter på en endelig granskningsrapport.

— Vi ser frem til å få rapporten. Foreløpig forsøker vi å ta oss av de pårørende til de 116 personene som fortsatt er savnet eller ikke identifisert, sier hun.