- Været har ikke løyet. Slik det ser ut nå må folk bli på Halne fjellstova i natt også, sier operatør i Statens Vegvesen Marit Hove.

Utsiktene for det neste døgnet er også dystre, men mannskaper er klare til å få folk ned fra fjellet så fort vinden minker.

- Været i fjellet kan endre seg fort. Dersom det blir en liten bedring vil vi straks sette i gang arbeidet med å få folk ned, sier Hove.

Hun understreker at de 180 menneskene har det etter forholdene bra.

– Vi vurderer fortløpende om vi kan gjenoppta kolonnekjøringen. Foreløpig er været for dårlig, og prognosene ser heller ikke så bra ut. Vi må se an situasjonen, sier vaktoperatør Trond Skeide på vegtrafikksentralen.

På Finse ser været slik ut for øyeblikket | Se oppdatert værmelding

– Vinden øker på i formiddag til sterk kuling og opp mot liten storm på Finse. I ettermiddag og kveld vil vinden løye gradvis. Det er ikke ventet noe særlig nedbør. Sent i kveld vil nok forholdene være ganske greie med tanke på trafikken, selv om det fremdeles vil være for surt for en skitur, sier Storm-meteorolog Frode Håvik Korneliussen.

To kolonner, en som kom fra vest og en fra øst, ble onsdag ettermiddag sittende fast . Et trafikkuhell i den ene kolonnen førte nemlig til at flere biler som kom etter, kjørte seg fast i snøen.

Skjærtorsdag morgen var både Riksveg 7 over Hardangervidda, Rv 50 over Aurland-Hol, og Rv 15 over Strynefjellet stengt på grunn av uvær. Riksveg 13 over Vikafjellet ble derimot åpnet igjen som planlagt klokken 07.00. Sikringsarbeidet er nå avsluttet etter raset i Myrkdalen lørdag.

Se oppdatert trafikkinformasjon her.

Joachim Strøm-Erichsen, som jobber på Halne fjellstova, sier de har innkvartert over dobbelt så mange som de har køyer til. Det var allerede en del folk på hytten fra før, slik at til sammen 215 personer måtte tilbringe natten der.

– Men det går greit. Vi har tatt i bruk konferanserom til overnatting, og har funnet frem madrasser og tepper vi ikke visste vi hadde. Alle har fått middag og frokost, og vi har nok mat til været blir bedre.

Skjærtorsdag morgen blåste det stiv kuling på stedet.

– Utsiktene ser heller ikke bra ut. Men vi klarer oss. Når man bor her oppe er man egentlig alltid forberedt på at noe slikt kan skje. Det er heller ikke første gang, sier Strøm-Erichsen.

Trafikkuhell
Øystein Otterbu er en av dem som ble sittende fast i snøføyken på Hardangervidda.

– Det er et forferdelig vær og sikten er veldig dårlig, sa Otterbu til bt.no onsdag kveld.

På formiddagen startet han på turen fra Ustaoset til Maurseth sammen med kona og to små jenter på fem år. Under normale forhold tar det rundt 50 minutter å komme seg over vidda med bil. I går tok det over åtte timer.

– Jentene begynner å bli litt utålmodige. Det er klart det er slitsomt når det tar så lang tid, sier Otterbu, som fremdeles befinner seg ved Halne fjellstova.

Årsaken til fastkjøringen skal være kombinasjonen av et trafikkuhell i en av de to kolonnene og ekstremt dårlig sikt.

– Så vidt jeg har skjønt har det skjedd et trafikkuhell i en av kolonnene. Dermed kjørte flere biler seg fast, sier operatør Trond Skeide ved Vegtrafikksentralen.

Nedbørskartet fra Meteorologisk Institutt oppdateres hvert 15. minutt. ( Se det i full størrelse)