Økokrim har tatt ut siktelse for grov korrupsjon mot Yara International. Selskapet er mistenkt for å ha utbetalt 1 million dollar til en tredjepart i forbindelse med et prosjekt i India i 2006-07.

Dette er den andre mistanken om korrupsjon i selskapet som har kommet frem den siste måneden.

Granskes for Libya-sak

Yara satte selv i gang en ekstern granskning 8. april i år i forbindelse med mistanke om mulig straffbart forhold i forbindelse med selskapets investering i Lifeco i Libya. Økokrim ble varslet om disse forholdene.

Det var under denne granskningen at nye opplysninger kom fra en intern varsler om denne millionutbetalingen i India, som de i dag har blitt siktet for.

Yara bekrefter overfor E24 at utbetalingen av en million dollar til konsulenten i India faktisk fant sted. Prosjektet i India ble aldri noe av.

— Nå gjenstår det å se av etterforskningen om de tjenestene som ble levert står i stil til utbetalingen, sier Asle Skredderberget i Yaras kommunikasjonsavdeling.

- Tar saken alvorlig

Yaras konsernsjef understreker at saken er svært alvorlig for dem.

Han sier i en pressemelding at de selv har gått videre til Økokrim med disse opplysningene.

— Helt uavhengig av hva Økokrim konkluderer med er det svært alvorlig for oss at det kommer en siktelse. Vi samarbeider med Økokrim og avventer den videre etterforskningen. Jeg er fornøyd med at den granskningen vi har igangsatt også har brakt denne saken til overflaten, men skuffet over at den ikke kom på et tidligere tidspunkt dersom det viser seg at Yara har begått lovbrudd, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.