I dag morges ble det kjent på NRK at regjeringen går inn for kraftledninger i Hardanger.

— Dette var som ventet, sier Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger.

— Går dere til sivil ulydighet?

— Det får vi ta stilling til sammen. Jeg kan ikke svare for det alene, svarer han.

Til sammen fire forskjellige utvalg leverte 1. februar sine rapporter om ulike sider av å legge sjøkabel med en lengde på 60 kilometer i Hardanger.

Utvalgene mente at sjøkabelalternativet er teknisk mulig, men at det trolig vil koste om lag 3,4 milliarder kroner mer og ta fem år lengre tid enn bygging av høyspentmaster.Regjeringen har siden holdt en bred høring med alle berørte parter. Tirsdag klokken 14 holder olje— og energiminister Terje Riis-Johansen en pressekonferanse om kraftframføringen mellom Sima og Samnanger.

Allerede i juli i fjor vedtok regjeringen at det skal føres opp høyspentmaster på denne strekningen i Hardanger.

  • _**Les også BTs leder:

«Akseptabel forsyningssikkerhet»**_

Skjønte det

Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland har markert seg som en av de sterkeste kritikerne av master i Hardanger, men han har innsett at slaget var tapt, faktisk før nyheten sprakk i dag.

Nylig snudde Arbeiderpartiet i Hordaland om. I utgangspunktet var de mot master, men på årsmøtet sa et flertall ja til regjeringens opprinnelige syn.

— Da Hordaland Arbeiderparti gjorde helomvending, skjønte jeg at slaget var tapt. Da var siste motstand ryddet av veien, sier Rødland.

Vil ha mer penger - Dette er en trist dag for Hardanger og hele Norge, sier fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg.

— Jeg hadde ventet at regjeringen hadde lyttet mer på innspillene fra de fire ekspertutvalgene som sa at kraftsituasjonen for Bergen ikke er så kritisk som tidligere fremstilt, sier fylkesordføreren.

Likevel er hun ikke overrasket over vedtaket som presenteres i dag. Fylkesordføreren mener Hardanger har ofret mye for landets velstandsutvikling.

– Den første regningen tok Hardanger ved storutbyggingen av vassdrag og fosser som spydde ut forurensende røyk fra 1905. Regning nummer to blir kraftmastene.

Hun mener de 100 millioner kronene som ventes bevilget i kompensasjon, er altfor lite.

Denne summen må mangedobles, krever hun.

Ikke overrasket

Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund, er ikke overrasket over nyheten.

— Nei, til det er Arbeiderpartiet for arrogante, men jeg er skuffet, for her blir et fint stykke natur ødelagt, sier han til bt.no.

Oddekalv mener regjeringen opptrer skammelig.

— De bygger ut anlegg som det ikke er behov for. Hver gang en ny utbygging kommer, ødelegges naturen, samtidig som folk får økt nettleie. Det trengs en folkebevegelse mot dette, sier Oddekalv.

- Ofrer Hardanger

Venstre misliker også at regjeringen dropper planene om sjøkabel i Hardanger.

— Dette er et massivt angrep på det klassiske naturvernet i Norge. Regjeringen ofrer Hardanger med kortsiktige løsninger i stedet for å investere i fremtiden. Utredninger har vist at sjøkabel både er teknisk og økonomisk mulig, sier Venstres nestleder Elvestuen i en pressemelding.

— Hardanger er et helt spesielt område både i norsk og internasjonal sammenheng og regjeringen burde ha skånt Hardanger for den type inngrep som luftspenn medfører, sier Elvestuen.

Hva mener du om regjeringens beslutning? Si din mening her.

Helge Sunde