— Jeg har vært på skiferie i Russland, Italia og Finland, men jeg hadde ikke forventet at det skulle være så bra her på Voss, sier russiske Anastasia Bakhmutova.

Hun har dratt med seg ti venner til Voss etter at hun hørte nyss om gode skiforhold i bygden under en reiselivsmesse i fjor.

Mest helgetrafikk

— Med hytteutbyggingen blir det mest helgetrafikk. Det er helt avgjørende at vi får flere utenlandske turister hit som kan fylle ukedagene, sier markedssjef Erik Østlie i Destinasjon Voss.

Han anslår at mindre enn ti prosent av markedet frem til nå har vært utenlandske skigjester.

Voss er den store vinneren blant norske skisteder de siste årene. Forrige sesong var kommunens to skisteder, Voss Resort og Myrkdalen, like store som Geilo.

— Folk lo av meg da jeg for fem år siden sa at vi skulle bli like store som Geilo. Det er sikkert heller ingen som tror på meg når jeg sier at vi om fem år er like store som Hemsedal, sier Østlie.

Tror ikke på skitilbud

I løpet av de siste to årene har Destinasjon Voss sammen med Fjord Norge AS og Innovasjon Norge jobbet for å skaffe flere internasjonale skigjester til bygden. De har trålet Europa rundt på jakt etter de store, internasjonale turoperatørene. Nå har de begynt å få napp i flere markeder.

— Turoperatørene blir overrasket når vi forteller at Vestlandet også tilbyr skiferier. Det forbinder regionen med fjord og sommer, sier Andreas Skogseth, ansatt i Fjord Norge AS og leder for prosjektet Ski Fjord Norway.

— Da er det ironisk at de vestlandske skistedene faktisk er de mest snørike i hele Norge, fortsetter han.

Tre charterfly

I romjulen landet tidenes første russiske charterfly på Flesland vinterstid, med 140 turister om bord.

I forrige uke kom neste charter med nye 140 turister fra Moskva. Og enda et fly fylt med russere lander denne uken.

Pakken de selger i Moskva er skikjøring og overnatting på Voss, samt ulike vinteropplevelser i regionen.

Alternative opplevelser

— Å stå på ski er sentralt, men de russiske gjestene er også interessert i alternative ting å gjøre i regionen. Dette er en klar konkurransefordel vi har på Vestlandet. De får alpinopplevelser kombinert med sterke naturprodukter, sier han.

Nå håper Østlie og Skogseth at den nye danskebåten til Fjord Line som vil gå to ganger daglig fra neste vinter, setter fart på det danske markedet. For tiden er Voss med i en kampanje Fjord Norge AS og Innovasjon Norge kjører i Danmark. Flere danske turoperatører og pressefolk kommer på besøktil Vestlandet denne vinteren, de første kommer allerede neste uke.

— Men vi har også stort potensial blant nederlendere og engelskmenn på vinterstid. De nederlandske turistene eret av de største markedene i regionen på sommeren, sier Skogseth.

Feirer jul

I helgen feiret den russiske vennegjengen russisk julaften på Bavallen. Denne uken står dagsturen Norway in a nutshell og et par dagers shopping i Bergen på planen.

Men akkurat nå koser de seg i to og en halv meter dyp snø på Voss Resort.

— Snøen her er helt fantastisk, sier Bakhmutova.