Velværekjeden Wahwah Skin Trim hadde i 2004 planer om å ha mellom 50 og 70 velværesalonger i Norge tre år senere. I dag er det seks, og tre av dem ligger under franchisetakeren Wahwah Bergen.

15. oktober var det satt opp møte i Bergen Tingrett hvor kemneren i Bergen ville begjære Wahwah Bergen konkurs, som følge av manglende innbetaling av arbeidsgiveravgift på 376.000 kroner.

— Vi har vært underfinansiert og lagt etter med betalingen i mange år. Denne konkursbegjæringen var uforskyldt, det er rett og slett arbeidsgiveravgift og skatt som var for sent betalt for fjerde termin, men den er betalt i dag, sier Per Egil Borge.

Sammen med Anita Lyseng og Anita Vollvik, mobilgründer Idar Vollviks kone, eier Borge Wahwah Bergen. Vollvik eier 40 prosent av selskapet. Anita Vollvik henviser til sin mann. - Vi er helt passive aksjonærer, slik som vi er i en del selskaper. Da blir det feil å uttale meg om ting jeg ikke har kunnskap om, sier Idar Vollvik til BT over Facebook.

- Ikke dramatisk

Borge forklarer konkursbegjæringen med lite penger i Wahwah-kassen.

— Wahwah Bergen går kjempebra, men når man utvider og gjør det over drift fremfor å lånefinansiere blir det stram likviditet. Dette er ikke noe dramatisk i det hele tatt, sier Borge.

— Hvis vi stopper å utvikle og bygge nye butikker kommer resultatene med en gang, for da er det jo ikke noe mer å avskrive, sier Borge. Han viser til tilsvarende forretningsmodell for treningskjeden SATS. - Da så heller aldri regnskapene bra ut mens vi bygget. Vi avskriver jo alle investeringer over fem år, sier han.

Snur trenden

Selskapet omsatte i 2011 for 15 millioner kroner, men endte med et driftsunderskudd på nærmere 1,9 millioner. Det var en halv million større enn avskrivningen på den nye avdelingen i Åsane.

— Underskuddet for 2011 var helt konkret ene og alene knyttet til åpningen i Åsane. De andre butikkene på Lagunen og Xhibition gikk med overskudd, men Åsane har bare vært åpent i halvannet år, påpeker Borge.

Så langt i år har Wahwah Bergen et samlet overskudd på nærmere 700.000 kroner, og alle filialene tjener penger.

— Dette er godt foran budsjettet, og det er kalkulert når man åpner en ny og stor avdeling. Utsiktene i fjor var bra, men det var denne nye avdelingen med driftsunderskudd som gjorde at vi ikke fikk et positivt resultat. Avdelingen gikk med overskudd etter 11 måneder, så det er ikke dårlige utsikter, sier Borge.

Bygger grossistfirma

De siste årene har Wahwah hatt pause i utbygging av kjeden, og eierne har heller satset på å utvikle grossistfirmaet Kokong Skin Trim.

— Alle produktene vi selger er egne agenturer fra Italia, USA og Danmark. Vi har hatt en kjempeutvikling med Kokong, og konsentrert oss om det. Vi har fått på plass selgere av produktene, og fått selskapet til å tjene penger, sier Borge.

Til tross for stram likviditet og konkursbegjæring er Wahwah i forhandlinger om lokaler til nye avdelinger i Bergen.

— Vi er i forhandlinger med aktuelle steder, men akkurat hvor og når kan vi ikke gå ut med nå, sier Borge.

LITE PENGER: - Vi har vært underfinansiert og lagt etter med betalingen i mange år, sier Wahwah-investor Per Egil Borge.</br>
GIDSKE STARK