— Mange norske selskaper blir kjøpt opp, mens vi kjøper opp selskaper i utlandet, sier Lisbet Nærø, konsernsjef Lisbet K. Nærø i Tide ASA.

I dag styrker de posisjonen som Danmarks tredje største busselskap gjennom oppkjøpet av Rutebilselskapet Haderslev.

Big in Denmark

— Selskapet passer godt inn i både forretningsmodellen og kjøremønsteret vårt. Vi er lokalisert på Fyn og Syd-Jylland, og oppkjøpet betyr 200 nye ansatte og 100 busser, sier Nærø.

Oppkjøpet er veldig positivt, og det er få i Bergen som er klar over hvor store vi faktisk er i Danmark

I 2012 omsatte Hederslev for 126 millioner danske kroner. Til sammen har Tide nå 900 ansatte i Danmark.

— Oppkjøpet er veldig positivt, og det er få i Bergen som er klar over hvor store vi faktisk er i Danmark. Det er mye spennende som skjer i selskapet, sier Nærø.

Tøff konkurranse

Danmarkseventyret startet i 2008, etter at selskapet vant et anbud i Odense. Året etter ble selskapet Iversen Bus kjøpt opp. Anbudsutsetting har gjort at selskapet har kunnet vokse i utlandet.

— Anbudsutsettingen fører til at konkurransen er flyttet fra regionale aktører til internasjonale aktører. I Norge er bare 68 prosent av ruteproduksjonen anbudsutsatt, men det fører likevel til en endring i bransjen. Konkurransen spisser seg til, og man får en mer effektiv bussproduksjon som presser prisene ned og gjør at man må kjøre mer effektivt.

Det har ikke bare vært en dans på roser for Tide i Danmark.

— Det er klassisk at det er krevende i starten, men nå er vi i ferd med å gå i balanse i Danmark. Som i Norge har det vært krevende lønnsomhetsmessig, og det er veldig kjekt at vi føler vi er i stand til å gå videre der.

Første med gassbusser

Mandag startet Tide opp det første gassanbudet i Danmark. Det betyr at selskapet er det første busselskapet i Danmark med gassbusser.

— Det passer fint inn i vår miljøstrategi, siden vi er den desidert største gassoperatøren i Norge med 50 prosent av gassbussene. I tillegg kjører vi også de første hybridbussene i Danmark i Kolding, sier Nærø.

Tide-konsernet har om lag 1500 busser og 2700 ansatte i de to landene til sammen. Tide Danmark omsatte for 387 millioner kroner i 2012, mens selskapets transportvirksomhet i Norge gav en omsetning på 1,5 milliarder kroner.

FORNØYD: Konsernsjef i Tide ASA, Lisbet K. Nærø.
ARKIV