Virusjegerne i MessageLabs sporet opp og stoppet et epost-virus gjennomsnittlig hvert tredje minutt i hele fjor. I de hissigste infeksjonsmånedene var hver 700. epost infisert, en økning fra hver 2000. ved inngangen på året.

I mai, måneden da "I LOVE YOU"-viruset slo til, registrerte selskapet 23.290 virus. Men likevel er det langt unna de 30.678 virusene som ble sporet opp i oktober.

— Virusaktiviteten er nå like ille som da "I LOVE YOU" herjet. Folks overvåkenhet er redusert og de er blitt slappe. Det finnes i dag ingen virus som er så ille at folk får øynene opp, sier Alex Shipp ved MessageLabs til The Register.

Det typiske viruset i dag er ifølge Shipp små programvaresnutter som forsøker å selge seg inn som "fantastiske filmklipp". Viruset Prolin er et eksempel på et virus som benytter denne metoden, for så å infisere zip, jpeg og MP3-filer på brukerens maskin. Andre verstinger på MessageLabs topp 10-liste er KS/Kak-m - som sprer seg i Microsofts programvare Outlook Express selv uten at mottakeren åpner vedlegget.

Shipp venter at 2001 blir et minst like dyster virusår som 2000, med mindre IT-avdelingene blir mer påpasselig med å oppgradere programvare og brukere skjønner at å åpne et vedlegg er forbundet med risiko.(Origo)