— For 20 år siden snappet Rieber & Søn Vestlandslefsa for nesen på meg. Det har ergret meg siden. Derfor forsøkte vi å kjøpe produksjonen fra Orkla i vår, men det gikk ikke, forteller Herman Friele.

Ifølge Finansavisens beregninger tjente Herman Friele og datteren Birgitte 445 millioner da nederlandske D.E. Master Blenders overtok mesteparten av Kaffehuset Friele i fjor. Nå er de to sammen med Hermans bror Berent ute etter nye investeringer i næringsmiddelvirksomhet.

— Det er vanskelig å finne en like god investering som Kaffehuset Friele. Men vi har vært nær å få overtatt selskaper vi ønsker å investere i. Nå er vi i forhandlinger om ett som vi håper fører frem, sier Herman Friele.Han forklarer at tilbakekjøpet av Vestlandsefsa ble aktuelt da Orkla ville legge ned virksomheten i Lierne i Nord-Trøndelag.

— Vi var i dialog med Orkla og Lierne om å overta. Da med den tanken å fortsettte og utvikle produksjonen i Trøndelag. Men Orkla-styret besluttet heller å flytte til Stranda. Vi mente at Vestlandslefsa kunne fått en bedre utvikling som en del av Friele-systemet, sier Herman Friele.

Han ønsker ikke å komentere de konkrete summene med tanke på salget av familieselskapet.

500 millioner

— Tallene er en ting, det viktige er hvordan bedriften utvikles videre. Og det ser ut til å gå bra. Kaffehuset Friele får tilført virksomhet gjennom sine nederlandske eiere, sier Herman Friele.

Sammen med datteren Birgitte og broren Berent Friele har han etablert selskapet Friele Capital der pengene fra salget er samlet. Disse skal brukes til nye investeringer.

— Vi ønsker å investere innenfor næringsmidler. Det er det vi kan. Men det er ikke kaffe. Der har vi klausuler i forbindelse med salget, sier Herman Friele.

Om lag 500 millioner har Friele Capital til rådighet når de ser seg om etter nye steder å plassere pengene.

— Alt skal ikke brukes til oppkjøp. Men vi er ute etter å investere i virksomhet der vi kan tilføre noe og utvikle videre. Kapitalen gir oss et godt armslag.

Forsiktige

- Er det mange kandidater?

— Vi går forsiktig frem og velger det vi kan tilføre noe. Jeg trodde vi hadde fast fisk i når det gjaldt Vestlandslefsa, men styret sa altså nei, sier Herman Friele.

Friele-familien har også vært i en annen prosess der de som kjøpere valgte å melde pass "klokken fem på tolv". Nå er de i forhandlinger om å kjøpe en virksomhet som de har tro på.

- Når blir det eventuelt klart?

— Det er vanskelig å si. Slikt kan ta et par uker, men også måneder. Trekker det ut står partene ofte for langt fra hverandre til at det er mulig å oppnå en avtale.

McDonalds og gourmet

Herman Friele forteller at forbrukertrendene styrer valget av oppkjøpskandidater.

— Det er flere trender. En er at mer av konsumet skjer utenfor hjemmet. Enten på kafé, restaurant, gatekjøkken eller på jobben. De er også mer bevisste på å spise sunt. Selv går jeg både på McDonalds,og gjerne på en fin restaurant dagen etterpå. Vi er ikke helsefreaker, men produktene må stå seg. Det vil si at de skal både være gode og forbrukerne skal ha godt av dem, sier Herman Friele.

Den siste trenden er spesialisering. Der er Friele inne i 7 Fjell Bryggeri.

— Jeg tror nok de store maskinenes glanstid er forbi. Det er mer skreddersøm også når det gjelder næringsmidler, forklarer Friele.

2,2 milliarder

Det er Finansavisen som har gjort beregninger som viser at prisen på Kaffehuset Friele ble satt til 2,2 milliarder kroner da familien solgte mesteparten av den tradisjonsrike bergensbedriften til nederlandske kaffegiganten D.E. Master Blenders.

Prisen var den gangen ukjent, men basert på regnskapene til Frico Invest og Santos har avisen beregnet hva eierne sitter igjen med.

Før salget i fjor høst satt familien på 55 prosent av aksjene med Berent Friele som største enkelteier. Nå er andelen redusert til ti prosent.

— Da bllir det noe annet enn lefse dere må kjøpe?

— Ja, men det ergrermeg at ikke vi fikk tak i Vestlandslefsa. Nå skal den produseres på Stranda sammen med pizza. Lefse passer jo best til kaffe, sier Herman Friele.