Det høres ut som alle fildelere og internettpiraters mareritt: Du sitter trygt hjemme i din egen stue og har nettopp lastet ned den nye episoden av «Heroes» fra nettet. Gratis, uten problemer og like risikofritt ulovlig som det alltid har vært.

Men ikke lenge etter dukker det opp et brev til deg fra rettighetshaveren med en regning på episoden du nettopp har lastet ned. Og betaler du ikke – da blir du dratt for retten.

Veldig ulike kunder

Nei, bt.no har ikke alliert seg med dystopiske forfattere, men derimot snakket med bergenske Tommy Stiansen, som for tiden driver firmaet Nexicon i USA.

— Idéen oppstod da jeg skulle laste ned en episode av favoritt-tvserien min, og kunne ikke finne en akseptabel nedlasting. Jeg fant ut at jeg måtte bygge meg et system som kunne finne det automatisk for meg. Dette ble videreutviklet til programvare som følger fildelere, og vi har brukt de siste to årene på å utvikle det, sier Stiansen på telefon fra USA.

NBC Universal er allerede kunde, og det samme er flere andre selskaper som driver med musikk og film (ifølge Stiansen er kundelisten konfidensiell). Flere uavhengige musikere er også kunder.

Vokste opp i Fana

Tommy Stiansen vokste opp i Skage i Fana, der datamiljøet stort sett bestod av ham og nabogutten. Sammen drev de med spill og hacking, selv om det ikke het det den gangen.

— Dette var jo før internett kom. Vi drev og ringte opp modemsentraler og herjet, sier Stiansen, som har en bakgrunn fra IT-akademiet før han startet datakarrieren som endte opp med Nexicon.

Et halvt år etter at firmaet ble startet opp, meldte Stiansen flytting til Malibu for å kunne bygge opp firmaet der.

Slik fungerer det

Å kunne oppspore individuelle fildelere høres ut som underholdningsbransjens våte drøm. Så hvordan er det mulig?

Systemet Stiansen har utviklet kalles MARC (Monitor, analyze, report and collect).

— Programvaren er rett og slett med i fildelingsprosessen på internett. Vi spør andre brukere om å få filer, og dersom de gir oss filene, vil de bli merket som en opplaster. Vi vil da sende nettleverandøren deres et brev, som de ifølge amerikansk lov er nødt til å videreformidle til kundene sine, forteller Stiansen.

I brevet som piraten får, ligger bevismaterialet som MARC har samlet, sammen med et tilbud om løsning. Dette innebærer ofte krav om betaling, men Stiansen forteller at dette varierer.

— Noen ønsker å få betalt det produktet koster i butikken, andre ønsker bare en krone. Vi har også kunder som ikke krever annet enn en unnskyldning, forteller han.

Kommer til Norge

Foreløpig opererer Nexicon bare i USA, men planlegger å starte opp i Norge før jul.

— I forhold til folketallet ligger Norge veldig høyt oppe når det gjelder ulovlige nedlastinger, forteller Stiansen, som sier at det særlig er tv-serier som er populært.

Men ikke alle er like overbevist om at dette kan importeres med letthet.

Datatilsynet : - Mye som skurrer

Leif T. Aanesen i tilsyns- og sikkerhetsavdelingen i Datatilsynet er skeptisk til Stiansens forretningsidé.

— Rent teknisk vil det som denne karen her hevder være mulig, men det er mye som skurrer her. Blant annet at det fremstilles som om internettleverandører villig vekk leverer koblingen mellom internettleverandør og abonnent. Personvernet i USA er svakere enn i Europa, men ikke så svakt at jeg tror dette er en enkel metode, sier Aanesen.

Om dette praktiseres i USA, vil det uansett være ulovlig på den måten det er beskrevet i Norge.

— Det er ganske klart i strid med EØS-regelverket. Ifølge personverndirektivet må en politiliknende myndighet kobles inn. At privatpersoner kan opptre som lokale sheriffer nærmest etter eget forgodtbefinnende er ulovlig, sier Aanesen.

Til Computerworld sier han «at det skal ha kommet en bergenser med en boks under armen som skal redde verden fra pirater vet jeg ikke helt».

— Ja, nå tør jeg jo nesten ikke å reise til Bergen. Det ville vært det samme om det var en totning eller noe annet. Jeg vil ikke underkjenne bergenseres kreativitet, sier Aanesen.

Farligere å laste ned

Om Stiansens piratjakt ikke kommer til Norge, mener Datatilsynet likevel at de som laster ned film og musikk fra nettet går farligere tider i møte.

— Rettighetshaverne i Norge er mer aggressive, og har blant annet fått konsesjon til å registrere selve ip-adressen til de som laster ned ulovlig. De får være til stede på fildelingsnettverkene og dersom de ser at noen deler ut kopibeskyttet materiale, kan de notere ip-adressen og levere den til politiet, sier Aanesen.

Politiet kan deretter gå til de som har solgt internettabonnementet og få vite hvem adressen tilhører.

— Dette er ikke en type aktivitet vi vil anbefale til nordmenn fremover. Datatilsynet mener egentlig ingenting om hvorvidt dette skal være lov eller ikke, men Stortinget har sagt at dette skal være forbudt, og da må rettighetshaverne med rimelighet kunne rettsforfølge, sier Aanesen.

Ikke den første

Gisle Hannemyr ved Universitet i Oslo er skeptisk til at Nexicon kan bruke de metodene de hevder.

— Det er umulig å vite hva som ligger i uttrykket «triks i ermet». Men «whois-søk», som nevnes som et eksempel på et slikt triks dersom han er korrekt sitert i Computerworld, vil ikke gi svar på hvor en pirat bor. I tillegg må man ha full adgang til abonnementsdatabasen og oppkoblingsloggen til piratens teleoperatør. Jeg synes ikke han fremstår som særlig teknisk kyndig i dette intervjuet, sier Hannemyr.

Han sier at metoden er helt urealistisk i Norge.

— Han er ikke den første som har kommet på banen med denne ideen, men det er ingen som har fått dette til i praksis. Jonathan Friend hadde nøyaktig samme ide for noen år siden, og både han og firmaet hans er borte nå, sier Hannemyr.

— Hvis han hadde hatt tilgang til abonnentdatabasene og oppkoblingsloggene, ville dette fungert, men da kunne andre gjort det. Det har som sagt strandet for flere andre fordi de ikke får den tilgangen, sier Hannemyr.

Vil samarbeide med politiet

Firmaet Nexicon Inc. er registrert på Nasdaq-børsen i New York. 11. september inngikk de en avtale med YouTube.

— Så langt jeg kan se av beskrivelsen av avtalen med YouTube har dette ingenting å gjøre med å finne ut hvor folk bor.

Nexicon skal på vegne av rettighetshaverene hjelpe YouTube med å identifisere videoer med opphavsrettbeskyttet innhold som er lastet opp uten tillatelse fra rettighetshaverene.

— Årsaken til at YouTube benytter tredjeparter som Nexicon til dette er kanskje fordi YouTube selv ikke ønsker å redigere sider som brukerne har lastet opp. De frykter muligens at de ved slike inngrep kan pådra seg redaktøransvar etter amerikansk lov. Det ønsker de ikke.Samtidig ønsker de å finne og slette ulovlig opphavsrettbeskyttet materiale. En løsning er da sette en tredjepart til å gjøre dette for seg, sier Hannemyr.

Tommy Stiansen forteller på telefon fra Malibu at han ikke er bekymret for at dette ikke skal kunne la seg gjennomføre i Norge.

— Vi ønsker å samarbeide med politiet, så vi får se hvordan dette løser seg, sier han.

Ingen kvaler

Og den tidligere piraten har ikke dårlig samvittighet for at han nå har skiftet side:

— Det vi gjør i dag er ikke målet vårt for fremtiden. Dersom vi kan hjelpe til med å gjøre nedlastinger lovlig er det en stor gevinst. Vi jobber hardt for å utvikle nye metoder for lovlig distribusjon, samt metoder for å legalisere de metodene som allerede er på plass, sier Stiansen.

Vil dette skremme deg fra å laste ned ulovlig? Si din mening i kommentarfeltet!

HERRENS GLADE DAGER: Tommy Stiansen flyttet til Malibu for å få firmaet sitt til å lette. Nå går han etter ulovlige fildelere verden over.
Privat
Privat