— Nå er boligprisene for høye, og det å bygge om kontorer til bolig er en kjapp og effektiv måte å løse problemet på, sier Geir Hove.

Bergens ubestridte eiendomskonge har klokkertro på markedskreftene, og mener lang byggesakstid og problemer med å få omregulert næringsbygg til boligformål har bidratt til de høye boligprisene.

— De som bør bestemme hvordan bygg bør brukes er Bergens befolkning. Måten det skjer på er gjennom markedet. Dersom prisene på boliger stiger veldig, er det naturlig at de som eier byggene gjør om kontorer til boliger. Slik vil boligprisene gå ned, sier Geir Hove.

Interessert i tomme bygg

— Hvis administrasjonen stikker kjepper i hjulene, vil ikke markedet tilpasse seg selv. Da kan man oppleve at det står tusenvis av kontorer ledige, samtidig som boligprisene stiger himmelhøyt, sier Hove.

-Har du selv bygg som du mener ville vært bedre benyttet som bolig enn som næring?

-Ja, det er i hvert fall snakk om flere tusen kvadratmeter, sier Hove, og viser til bygg både i Sandviken og Bergen sentrum.

-I tillegg har jeg sett på mange bygg som står tomme. Disse ville jeg kjøpt dersom jeg hadde visst at jeg fikk dem omregulert, sier Hove.

**Les også:

Kommunen ser ikke problemet**

Underskudd på nye boliger

Boligprisene i Bergen har det siste året steget med 10,4 prosent, noe som er høyere enn landsgjennomsnittet. I snitt må du nå ut med 29.700 kroner pr. kvadratmeter.

Både utbyggere og eksperter har i flere år advart mot at for lav boligbygging vil presse boligprisene enda høyere. Ifølge Prognosesenteret har det de siste årene blitt bygget rundt 1000 nye boliger i året i Bergen, mens behovet er rundt 2000 nye boliger.

-Vi har begrenset plass mellom våre syv fjell. Derfor er det viktig at vi får utnyttet ressursene så godt som mulig, sier Geir Hove.

Gjennom sitt investeringsselskap Realforum eier Hove helt eller delvis en rekke næringsbygg i Bergen sentrum. Som BT skrev i høst benyttet han finanskrisen til å kjøpe flere eiendommer på billigsalg.

Osen vil ha boliger

I Sandviken har Hove nylig pusset opp et kontorbygg i Sandviksbodene 68. Vegg i vegg ligger de tre omstridte sjøbodene som eies av Reidar Osen.

-Slik situasjonen er nå, er det ikke lønnsomt for meg å pusse opp husene, sier Osen.

Osen håper byggene kan bli omregulert til boligformål. Da lover han at det vil bli slutt på forfallet.

-Men en oppussing vil skje på byggets premisser. Jeg er ikke ute etter profitt, men å finne en løsning, sier han.

Mye tyder imidlertid på at omregulering vil være lukrativt både for Osen, Hove og andre eiendomsinvestorer. DN skrev tidligere denne uken at byggeiere i Oslo kan tjene rundt 15.000 kroner pr. kvadrat på å bygge om næringsbygg til boliger.

Venter tomme kontorer

Administrerende direktør Bjart Nygaard i GC Rieber Eiendom er blant byens største næringsbyggaktører. Han tror flere, store, planlagte næringsbygg vil føre til at omregulering til bolig vil presse seg frem.

GC Rieber Eiendom bygger selv DnB NORs nye gigantbygg i Solheimsviken på 44.000 kvadrat. Når DnB NOR flytter inn hit, vil det frigjøre lokaler både i sentrum og i Fyllingsdalen. Samtidig vil Høyskolen og etter hvert Sparebanken Vest sine planlagte bygg lede til nye flytteprosesser.

— Dette vil føre til at man får en periode hvor de minst attraktive kontorlokalene vil stå ledige. Da er det ikke unaturlig at man ser på annen bruk, som bolig, sier Nygaard.

Administrerende direktør Knut Galtung Døsvig i Bara Eiendommer forteller at krav til moderne kontorlokaler også gjør at mange eldre næringsbygg ikke er særlig egnet for sitt formål lenger.

-Tidligere ble kontorlokaler bygget med lav takhøyde som gjør dem uegnet i forhold til dagens krav. Det virker derfor fornuftig å bygge om slike bygg. Det vil også kunne utløse mange boliger, særlig i sentral områder, sier han.

Hva mener du om å gjøre kontorlokaler om til boliger?