• Interaktiv grafikk: Eir Stegane og Rune Stølås | Foto: Rune Berentsen, Tor Høvik og BT arkiv

  Klikk på personene for å lese mer.

  VISJONÆREN:
  Knut-Jørgen Hauge (40)

  Ble offentlig kjent da han i 2002 sammen med partner John Einar Thorbjørnsen uten hell forsøkte å kjøpe Sportsklubben Brann for én krone. De to forsøkte senere å kjøpe Marineholmen av Carl Fredrik Seim. I april 2005 kjøpte Hauge bygget på Zachariasbryggen for 110 millioner kroner. Siden den gang har han brukt like mye på en omfattende oppussing, som ennå ikke er ferdig. Har vært i langvarig konflikt med leietaker KJS, som i april skal flytte ut av sine siste lokaler på Zachen. Nå krangler han med medeier og ny leietaker, Ricks.

  BAKSPILLEREN:
  Haakon Benn Schrøder (45)

  PR-rådgiver for Knut Jørgen Hauge. Driver Playground. Tidligere krimjournalisten i BA og BT, med kokkeskolering i bunnen. Kjent for blant annet oppdrag for Idar Vollvik og Chess.

  UTFORDREREN:
  Ricks ved Tom Greni (51)

  Daglig leder i Ricks Gruppen som driver utesteder og restauranter i Rickshuset og på Zachen. Ricks eier også ti prosent av bygget på Zachariasbryggen, sammen med Hauge.

  Den ingeniørutdannede bergenseren begynte sin utelivskarriere som dørvakt på Oleana – som senere ble til Maxime.

  RINGREVENE:
  KJS-gruppen

  Restaurantgruppen KJS er eid av investorene Per Jørgensen (52), Steinar Knutsen (53) og Terje Johan Skjelbred (66). Startet opp i 1988 med Zachariasbryggen bar og restauranter. Etter 23 år på Zachariasbryggen, må KJS ut i april etter at huseier Hauge har sagt opp leieavtalen. Konkurrenten Ricks skal overta lokalene.

  KJS satser nå isteden på utestedene Contra Bar og Balkongen Bar. Snart åpner de kafé og ølkjeller i den gamle Frescohallen. De skal også overta baren Bukowski på Torget.

  JOKEREN:
  Geir Hove (52)

  Bergens eiendomsbaron og en joker i spillet om Zachariasbryggen. Eier sammen med Kløver Eiendom-kompanjong Tom Rune Pedersen tomten Zachen-bygget står på. En festeavtale mellom Hove og huseier Hauge går ut i 2013. Deretter er det usikkert hvilken pris Hauge må betale for å leie videre på Zachen. I verste fall, kan han bli tvunget til å selge bygget til Hove og Pedersen.

  VÅPENDRAGEREN:
  Trond Tystad (46)

  Tidligere finansbyråd for Ap i Bergen. Satt som styreleder for Hauge i Zachariasbryggen AS inntil i 2010. Var sentral i striden mellom Hauge og KJS. Er nå styreleder og medeier i Sjømatkirken AS, som er en fiskerestaurant som åpnet på Zachen i fjor.

Vil kaste Ricks ut fra Zachen

Knut Jørgen Hauge svarer på konkurstrusselen. Nå vil han kaste ut Ricks fra Zachariasbryggen.

I går skrev bt.no at utelivsgruppen Ricks mener de har krav på 3,5 millioner kroner fra Zachariasbryggen. Ricks-sjef Tom Greni varslet at han vil begjære ett av selskapene til Zachen-eier Knut Jørgen Hauge konkurs, dersom han ikke får pengene sine.

Nå svarer Hauge, i form av en pressemelding. I meldingen står det at Hauge allerede i desember gav Ricks beskjed om at deres leieavtale på Zachen blir hevet på grunn av manglende betaling og garantiansvar.  Det er enda ikke tatt formelle steg for å få Ricks tvangsutkastet.

Les også

KOSTET ALTFOR MYE: - Jeg synes det er brukt altfor mye penger som vi har fått altfor lite igjen for, sier Tom Greni om byggeprosessen på Zachariasbryggen. Han er daglig leder i største leietaker Rick's Holding. BT har tidligere skrevet at Knut-Jørgen Hauge har brukt 100 millioner kroner på å gjøre Zachen til et av Nordens største restauranthus.

Ricks truer medeier med konkurs

Ricks-sjef Tom Greni mener de har krav på 3,5 millioner kroner fra Zachariasbryggen. - Bare sprøyt, sier hovedeier Knut Jørgen Hauge.

 

Les også

Vil rydde bort uenighetene

- Selv i etterpåklokskapens lys er det ikke mye vi kunne gjort annerledes, sier største eier av Zachariasbryggen, Knut Jørgen Hauge.

 

- Velregissert PR-stunt

Etter planen skulle Ricks i april også overta lokalene som konkurrenten KJS i dag har på Zachen. Slik blir det ikke, ifølge Hauge:

"Selskapet er videre blitt varslet om at andre lokaler i bygget (Pianobaren etc) vil bli bortleid til andre", står det i pressemeldingen.

Hauge skriver at Zachariasbryggen AS - hvor for øvrig Ricks også er inne på eiersiden - som huseier vil forfølge samtlige krav mot Ricks-gruppen, og også gjøre gjeldende styreansvar og personlige forpliktelser.

Om konkurstruslene som bt.no omtalte i går, skriver Hauge at de i "beste fall er et velregissert PR-stunt".

Hauge: - Ricks skylder 16 millioner

Mens Ricks altså mener å ha tilgode 3,5 millioner kroner, mener Hauge at det er Ricks som skylder penger. Ifølge Hauge skal Ricks skylde nær seks millioner i ubetalt husleie, samt nær ti millioner i husleiegaranti. Hauge mener dette har vært et bevisst spill, hvor Ricks samtidig skal ha gått til media, banker og leverandører og fortalt at det skal stå dårlig til med økonomien på Zachen.

Les også

Det skitne spillet om Zachen

Trusler om utkastelse, rettssaker, leiekrangel, lekkasjer til pressen, offentlig skittkasting og pengetrøbbel.

 

"Ricks-gruppen har således benyttet sin posisjon som betydelig leietaker til å holde tilbake husleie, for deretter offentlig kommunisere at huseier ikke evner å gjøre opp sine forpliktelser".

Ricks-sjef Tom Greni skriver i en tekstmelding til BT at forholdene Hauge tar opp er ukjente for ham.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Økonomi

striden på Zachen

 • Investor Knut Jørgen Hauge kjøpte i 2005 restauranthuset Zachariasbryggen midt i Bergen sentrum for 110 millioner kroner.
 • Hauge havnet etter hvert i åpen konflikt med den største leietakeren, KJS, og sa i fjor opp leieavtalen med dem.
 • Utelivsgruppen Ricks har gradvis kommet inn på eiersiden på Zachen og overtok lokalene til KJS. Men nå krangler også Hauge og Ricks.
 • Hauge har store visjoner for Zachen, men har så langt hatt betydelige økonomiske problemer. Han har tidligere forsøkt å selge prosjektet, uten hell.
 • Eiendomsinvestorene Geir Hove og Tom Rune Pedersen eier tomten som Zachen-bygget står på. Det er en uavklart situasjon om Hove og Pedersen kan nekte å fornye Hauges festeavtale når den går ut i 2015, og hva som da eventuelt vil skje med bygget.

Bilder

SLÅR TILBAKE: Knut Jørgen Hauge (bildet) vil nå kaste ut leietaker og medeier, Ricks, fra Zachariasbryggen. FOTO: Bergens Tidende