Visste du at en andel av flybilletten din går til medisiner til Afrikas fattigste?

Det gjør den nemlig. I fem år har norske myndigheter kanalisert en andel av CO-avgiften på flybilletter til bistand gjennom Unitaid, en nokså ny internasjonal bistandsaktør som finansierer utviklingshjelp gjennom forbruk.

Les også:

— Ny måte

  • Det er en helt ny måte å tenke bistandstøtte på. Globale aktiviteter finansierer globale problemer, forklarer styreformann Philippe Douste-Blazy til Aftenposten.

Han besøkte Norge torsdag og fredag for å markere at Unitaid er fem år.

Samtidig lanserte han en rekke forslag til nye «bistandsskatter».

  • Øker vi prisen på en pakke tobakk med noen få cent, vil nesten ingen merke det. Men det vil generere enorme summer som kan øremerkes medisiner til verdens fattigste, sier han.

Unitaid har regnet ut at en bistandsskatt på én cent i lavinntektsland og fem cent i høyinntektsland for en pakke sigaretter, vil generere 42 milliarder kroner i året, dersom de 44 landene i gruppen G20+ innfører det.

Douste-Blazy ser også for seg en mikroskopisk skatt på finansielle internasjonale transaksjoner, valutahandel og mobilforbruk.

— En slik solidaritetsavgift vil kunne generere milliarder i utviklingshjelp som hele verden vil nyte godt av, sier han.

Unitaid har ikke konkrete modeller og estimater på hvordan mobiltelefoni kan skattlegges, men vil utrede dette.

Norge er positiv

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) ønsker initiativene fra Douste-Blazy velkommen.

— Det er vanskelig å tenke seg noen innovative skatter vi ikke vil støtte, sa han på en pressekonferanse med Unitaid fredag.

Solheim understreker imidlertid viktigheten av internasjonalt samarbeid om en slik praksis.

Siden 2006 har Unitaid totalt samlet inn 1,3 milliarder kroner til bekjempelse av malaria, tuberkulose og hiv og aids i over 70 land.

Norges bidrag har totalt vært 560 millioner kroner.

Philippe Douste-Blazy, styreformannn i Unitaid
�yvind Gustavsen
Erik Solheim, Nathalie Kosciusko-Morizet, Frankrikes transport- og miljøvernminister og Philippe Douste-Blazy, styreformann i Unitaid på pressekonferanse om innovativ skattlegging.
�yvind Gustavsen