De europeiske farmasigrossistenes frykter at produsentene starter direktesalg til forbruker. Gruppen går derfor mot internettbaserte apoteker. Grossistene er bekymret for at nettapoteker undergraver deres posisjon dersom helsemyndighetene i EU-landene aksepterer nettsalg som et økonomisk fornuftig distribusjonsalternativ, sa juridisk rådgiver for European Association of Pharmaceutical Wholesalers (GIRP), Hilko Meyer, på foreningens årsmøte i Finnland mandag.

— Så lenge pasienten bestemmer har vi ikke noe problem, men hvis myndighetene vil kontrollere distribusjonen på en ny måte blir vi bekymrede. Vi forstår ikke hvorfor noen land liberaliserer nettapoteker, sier Meyer.

EU-markedet for farmasøytiske produkter er fragmentert, siden de 15 medlemsstatene har forskjellige regler. Farmasøytiske produkter selges til forbrukere over nettet i Nederland, Storbritannia og Danmark.

Medisingrossistene har vært pionerer i business-to-business- (B2B) e-handel. Mer enn 90 prosent av ordrene fra europeiske apoteker til grossistene sendes elektronisk. De første systemene ble satt opp allerede på 70-tallet.(Origo)