De som er så heldig å få igjen penger på skatten, kan vente seg en konto-oppkvikker med det aller første.

Austevoll ligger på skattetoppen i Hordaland, viser tall som Skatt Vest har publisert i dag. Hver austevolling betalte inn 93.416 kroner i gjennomsnitt til fellesskapet i fjor.


Sjekk din kommune i Hordaland og Sogn og Fjordane!

Men en stor del av pengene får ikke Austevoll-ordfører Njåstad disponere.

Prøv vårt skattesøk!

Store forskjeller

— Av hver krone vi fikk inn i kommuneskatt, sendte vi 57 øre til fattigere kommuner. Vi sitter igjen med 43 øre, sier Njåstad til bt.no.

Utjevningen kommer fattigere kommuner til del. På Tysnes, like over fjorden, betaler innbyggerne gjennomsnittlig bare 72,5 prosent av austevollingenes skatteregning.

Njåstad synes ikke at Austevolls innbyggere skal subsidiere fattigere kommuner.

— Det bør staten gjøre. De tar tross alt det meste av skatten i utgangspunktet. Nå har den rødgrønne regjeringen også tatt fra oss penger vi fikk beholde av selskapsskatten. Vi føler vi virkelig bidrar til fellesskapet, sier Njåstad.

- Noen vinner, andre taper

Austevoll har lenge hatt mange rike innbyggere, men en svak offentlig økonomi.

— Folk ville blitt mer motivert til å betale skatt om de så at pengene gikk til velferdstilbud i hjemkommunen, sier Njåstad.

Frp har på landsmøtet vedtatt å gå inn for å redusere skatteutjevningen.

— Noen vinner, andre taper på en sånn politikk, sier Njåstad.

SCANPIX

— Rettferdig system

Tysnes, nabokommunen tvers over fjorden, kan fort tape.- Njåstads argumenter har vi hørt mange ganger før. Jeg tror ikke det er slik at folk blir mer motivert til å betale skatt av å betale mer penger til kommunen, sier ordfører Helge Hauge (Sp) i Tysnes.

Staten omfordeler kommuneinntekten fordi de vil sikre så like velferdstilbud som mulig, uavhengig av inntekts- og skattenivå i den enkelte kommune. Dette er rettferdig, mener Hauge.

— Når skatteinntektene går opp, går rammeoverføringene ned. Slik har det vært uavhengig av hvilken regjering vi har hatt, sier Hauge.

Den rødgrønne regjeringen, hvor Hauges parti er med, har økt rammeoverføringene kraftig de siste årene. Hauge regner med at Tysnes går i balanse ved hjelp av rammeoverføringer i 2009.

— Endringene som den rødgrønne regjeringen gjorde, var fornuftig, mener Hauge.

Bør kommuner med høy skatteinngang få beholde mer av pengene selv? Si din mening!

Vegar Valde (ARKIV)