— Norge har gode forutsetninger for et næringsliv etter oljen. Det egalitære samfunnet vi har, skaper et godt klima for næringsvekst, slo Trond Mohn fast under en debatt på Litteraturhuset torsdag kveld.

Tankesmien Agenda, der Mohn er en av de store eierne, arrangerte sitt første møte i Bergen etter oppstarten tidligere i år.

Og agendaen var fremtidens næringsliv – hva Norge skal være gode på når oljen tar slutt.

Paneldeltakerne virket å være enige i at omstillingsevne, kunnskap og utdanning blir viktige elementer i fremtiden.

- Har gjort mitt

Mohn mener temaet er så viktig at det ikke burde handle om politikk. Under debatten foreslo han subsidiering av lærlingplasser i både offentlig og privat sektor, som et forsøk på å stanse frafallet i skolen.

— Vi må ta vare på dem som faller utenfor. Vi må oppfordre ungdom til å være flinke på skolen, høflige, omtenksomme og ha respekt for hverandre. Det er de enkle tingene som er viktig. Vi må være nysgjerrig og opptatt av det som skjer rundt oss, sier han.

Industribyggeren Mohn har store midler tilgjengelig, etter salget av familiebedriften Frank Mohn til svenske Alfa Laval. Han synes å se flere interessante muligheter i norsk næringsliv.

— Jeg synes fiskenæringen ser veldig spennende ut. Også oljeservicenæringen. Det er mye spennende, sier han.

Fra venstre: Agenda-leder Marte Gerhardsen, byrådsleder i Bergen Martin Smith-Sivertsen, børsdirektør Bente Landsnes, næringslivsleder Trond Mohn, stortingsrepresentant Jette Christensen og NHH-professor Kjell G. Salvanes,
Ørjan Deisz

— Er det noe du selv ønsker å gå inn i?

— Nei. Jeg er for gammel, jeg har gjort mitt.

Agenda debuterte i Bergen

Agenda er kommet som et venstresiden i norsk politikks svar på tankesmien Civita. Agenda-leder Marte Gerhardsen sa til BT før debatten at hun var spent foran tankesmiens første arrangement i Bergen.

— Det er naturlig å diskutere dette temaet i Bergen. Vestlandet er en betydelig aktør i norsk næringsliv, og over 40 prosent av landets eksportvirksomhet er fra Bergen, sa hun.

— Vi er nødt til å finne ut hva næringslivet skal være i fremtiden. Ni prosent av arbeidsstyrken har oljerelatert arbeid i dag, slik vil det ikke alltid være. Vi trenger fremtidsrettet politikk. Slik vi i sin tid bygget opp en av verdens mest profesjonelle olje- og gassektorer, trenger vi å bygge rammevilkår for fremtidens næringsliv nå.

- Staten må tilrettelegge

NHH-professor Kjell G. Salvanes var blant paneldeltakerne. Han sier det er umulig å spå hvilke næringer som blir viktig for Norge når oljen tar slutt.

— Helt generelt, tror jeg det kommer til å være kunnskapsbaserte næringer. Sannsynligvis noe vi ikke har tenkt ut ennå. Tjenesteyting blir uansett veldig viktig, sier han.

Stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) mener det er viktig å ta vare på det sosiale sikkerhetsnettet i Norge, som gjør det mulig for entreprenører å ta sjansen.

— Statens rolle må være å legge til rette for næringsutvikling. Vi må legge til rette for testanlegg for forskning for å realisere teknologi, uavhengig om det gjelder helse eller sjømat eller hva som helst.

— Vi må slippe løs mer risikokapital. Vi må gjøre det enklere for mennesker å starte bedrifter, og vi må gjøre det enklere for bedrifter å omstille seg. Norsk omstillingsevne avhenger av gode fagarbeidere, sier hun.