Svært mange barn vil finne smart-telefoner under juletreet i år. Dermed er veien ut i verden kort, via internett, spill og apper som de selv kan laste ned.

Bipper-gründer Silje Vallestad har drømt seg tilbake til tiden da telefonen var koblet til veggen, og foreldrene kunne følge med på barnas samtaler.

— Foreldres ansvar er å følge med og passe på barna sine. Tilbake på 80- og 90-tallet var det enkelt. Telefonen var festet i veggen og foreldrene mine visste hvem jeg snakket med, når jeg snakket i telefonen og hvor mye. Om noen nye dukket opp i mitt nettverk, visste de det gjennom å spørre hvem som ringte, sier Vallestad på telefon fra USA, der hun bor for tiden.

Gründeren mener det er mye vanskeligere for foreldre å følge med i dag.

— All kommunikasjon er privat. Barns foreldre snakker mindre seg i mellom nå som man kan ringe direkte til barna, i stedet for til huset der de bor. Det handler om å kunne følge med på hva som skjer, på samme måte som våre foreldre kunne. Dessuten handler det om å kunne sette grenser. Tidligere var det lettere å definere når på døgnet barn kunne snakke og når det var for mye, sier hun.

Gir foreldrene kontroll

Vallestad mener hun har funnet løsningen som gir foreldrene kontrollen over barnas telefonbruk, uten å overvåke dem for mye.

Onsdag lanserer hun MobileKids, en tjeneste som gir foreldre rapporter over barnets mobilbruk og varsler hvis nye kontakter blir lagt til, nye apps lastes ned eller mobilen brukes på nattestid.

I tillegg gir den mulighet til å regulere bruk gjennom forbrukskontroll, tidskontroll, appkontroll og kontaktkontroll. Laster barnet for eksempel ned Chat Roulette, kan foreldre blokkere det fra sin telefon.

Foreldrene kan også lokalisere barnets mobil med GPS.

Tjenesten er en videreutvikling av Bipper, som Vallestad lanserte i 2010. Da var det i samarbeid med Tele 2, og tjenesten var låst til mobilabonnementet. Den nye tjenesten kan lastes ned som en app, og er gratis til 1. april.

— Det er én app for foreldres mobil og én for barnas, som er koblet opp mot foreldrenes telefoner, forklarer gründeren.

- Kan det bli vel mye overvåkning av barna med en sånn tjeneste?

— Vi har lagt oss på en linje som er mild i forhold til det man har mulighet for å gjøre. Barna vet hele tiden hva foreldrene vet, og det er ingenting som er skjult eller hemmelig. Vi oppgir heller ikke innholdet.

Barna vet at foreldrene vet

Da Vallestad lanserte Bipper ble det en debatt om foreldres overvåkning av barna. Hun ser ikke bort i fra at det blir en debatt denne gangen også.

MKimage2_zps7279bb48.png

— Det ble veldig mye debatt sist, men den gikk mest på lokalisering. Siden da har mye skjedd på teknologisiden. Lokalisering var ikke vanlig da, nå kommer det opp hvor du er hver gang du poster noe på Facebook, sier hun.

Hun tror mange foreldre følger med på barnas mobilbruk gjennom å sjekke telefonen deres.

— Det føles ubehagelig å lese tekstmeldingene til barna, det er deres private kommunikasjon, men det er den eneste måten å følge med på bruken. Med vår løsning får foreldrene et oversiktsbilde og vet hvem barna kommuniserer med og hvor mye, men de trenger ikke lese det som står der, sier hun.

Datatilsynet var skeptiske i 2010, og det er de fortsatt. Fagdirektør Cecilie Rønnevik sier at det er lovlig for foreldre å overvåke barna på denne måten, og at det faller utenfor tilsynets regelverk.

— Jeg kan personlig forstå at noen foreldre velger å bruke den typen verktøy, og det er også lovlig, men vi synes man skal tenke seg nøye om før man iverksetter overvåkning av egne barn - og i hvert fall ha åpenhet om det. Skjult kontroll av barna bør unngås. Det er vår oppfordring, sier hun.

Bør foreldrene kunne overvåke barnas mobil? Diskuter i kommentarfeltet under.