Tidligere har fildelingstjenesten Napster sloss mot plateindustrien om opphavsrettigheter for musikk distribuert som filer på internett. Nå sloss plateindustrien mot artister og forleggere for å utvikle salgstjenester på det samme mediet. Systemer for salg av musikk på nettet kan ikke utvikle seg fritt uten mer liberale lover for opphavsrettigheter, sa ledere for de digitale musikkvirksomhetene i en høring i den amerikanske kongressen.

Ledere for RealNetworks, BMG, EMI, Warner, mp3.com, Universal og Sony er bekymret for at artister og forleggerne har for mye makt. Plate— og distribusjonsselskapene frykter at rettighetsinnehaverne kan hindre salg av musikk på eksisterende og kommende tjenester på nettet.

— Artistene og forleggerne er det potensielt største hinderet mot store abonnementstjenester for musikk på nettet, sier RealNetworks-sjef Rob Glaser til Reuters.

— Det er en umulig oppgave å innhente tillatelse til publisering fra hver enkelt artist, sier mp3.com-president Robin Richards.

Han ønsker en obligatorisk lisens med flat takst fra artistenes side. Artisten Lyle Lovett hevdet på sin side at obligatoriske lisenser er unødvendige, og påpekte at American Society for Composers, Authors and Publishers har gitt lisenser for digital distribusjon av de millionene med sanger som organisasjonen kontrollerer.

RealNetworks, BMG, EMI, Warner, Universal og Sony viste også frem sine fremtidige løsninger for online-salg av musikk til kongressen.(Origo)