Generalforsamlingen i Marine Harvest skal i mai ta stilling til å flytte hovedkontoret fra Oslo til Bergen. Det opplyser selskapet i en melding til Oslo Børs tirsdag. Trolig skal det svært mye til om generalforsamlingen skal gå imot styrets ønske om å flytte hovedkontor.

Verdensledende

Marine Harvest er verdsatt til 24,4 milliarder kroner med dagens dollarkurs og regnes for å være et verdensledende sjømatselskap. Den største aksjeposten eies av John Fredriksen-kontrollerte Gerevan Trading Co. Ltd.

Selskapet produserer en fjerdedel av verdens oppdrettslaks og -ørret. Marine Harvest har virksomhet i 18 land og har rundt 7500 ansatte globalt. Selskapet er notert på Oslo Børs og har mer enn 18.000 aksjonærer.

Ny organisering

Flyttingen av hovedkontoret kommer som et resultat av at Marine Harvest omorganiserer og reduserer størrelsen på konsernledelsen.

— Tre av medlemmene i den nye konsernledelsen bor allerede i dag i Bergen. Det er naturlig for dem å ha hovedkontor i Bergen, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest.

I tillegg holder Marine Harvest Norway - som er den største delen av konsernets virksomhet - allerede til i Bergen. Denne delen ledes i dag av Marit Solberg.

— Vi ønsker nå et tydeligere fokus på driften. Da kan det være en fordel at konsernledelsen sitter tett på den største enheten vår, sier Christiansen.

Ifølge Christiansen taler Bergens historie heller ikke imot at hovedkontoret flyttes.

- Norges sjømatby - Bergen har opp gjennom historien vært Norges sjømatby, sier Christiansen.

Marine Harvest vil beholde en stab på et tyvetall medarbeidere i Oslo.

— Vi er børsnoterte, og vi mener det er en fordel å ha et solid kontor i Oslo og beholde kompetansen her. Det er mulig at det blir noen mindre justeringer ved kontoret, men det er ikke planlagt noen større endringer, sier kommunikasjonsdirektøren.

Den nye konsernledelsen vil bestå av Alf-Helge Aarskog (konsernsjef), Jørgen Andersen (CFO), Marit Solberg (konserndirektør oppdrett) og Ola Brattvoll (konserndirektør globalt salg og markedsføring).

- Bergen er et marint senter

Reaksjonene på flytteforslaget er begynt å komme.

Bergens næringsbyråd Øistein Christoffersen (Frp) ønsker Marine Harvest hjertelig velkommen til Bergen.

— Hvis denne flyttingen går i orden, vil det styrke Bergen som Norges marine hovedstad, og det vil bygge oppunder de målene vi setter oss i handlingsplanen for næring som byrådet har vedtatt, skriver han i en pressemelding.

— Dette kompletterer Bergen som et verdensledende marint senter, istemmer Harald Schjelderup, Aps byrådslederkandidat i Bergen.

— Det blir en viktig politisk oppgave å sørge for at utdannings- og forskningsmiljøene fortsetter å støtte opp næringsutviklingen, sier Schjelderup.