Klokken elleve i morgen formiddag presenterer administrerende direktør i Auto 23, Morten E. Fredriksen, planene om et høyhus på Spelhaugen i Fyllingsdalen. Byråd Filip Rygg er avventende, men klar på en ting:

— Bergen vil aldri bli en utpreget høyhusby. Vi har en historisk bykjerne, og det er ikke noe behov for å lage Manhattan i Bergen, sier Filip Rygg.

Taus direktør

BA.no omtalte saken først i dag. Hele eiendomsprosjektet som høyhuset er en del av har en prislapp på tre milliarder.

— Jeg har ingen kommentar til denne saken. Vi kommer til å publisere disse planene på pressekonferanse i morgen klokken elleve, sier Morten E. Fredriksen til Bt.no.

Høyhuset vil være grensesprengende i Bergen. Maksimalt tillatt byggehøyde er 50 meter, men det gjelder kun på tre mindre områder. I Bergen sentrum kan en bygge 27 meter høyt, i bydelssentre som Lagunen og Oasen kan en bygge 22 meter, mens mindre lokalsentre og bybanestopp er krittstreken satt til 16 meter.

Sett planene

Hvis en forutsetter at Spelhaugen kommer inn under sistnevnte kategori, er Auto 23s planer seks ganger høyere enn tillatt grense.

— Jeg fikk se presentasjon av noen skisser for høyhuset for noen uker siden. Utbygger har ikke sendt inn noe til kommunen, så jeg har ikke noe formelt å forholde meg til enda, sier Filip Rygg om planene.

— Men jeg synes det er spennende med urbane ideer for Fyllingsdalen. Oasenområdet vil måtte utvikles, det diskuteres kulturhus, fylket jobber med en videregående skole, og vi diskuterer en bybane vestover til Fyllingsdalen.

Høyest i Bergen

Administrerende direktør Morten E. Fredriksen nekter å si noe om hvorfor han ønsker å bygge så høyt.

— Dette har jeg heller ingen kommentar til. Kom på pressekonferansen i morgen.

— Høyhusplaner har ofte blitt skutt ned i denne byen. Du har ikke historien med deg. Hva tenker du om det?

— Det har jeg heller ingen kommentar til.

Blir planene gjennomført, vil det bli det høyeste byggverket i Bergen. Johanneskirken er i dag høyest med sine 61 meter, mens Bergen Rådhus er 52 meter.

Fredriksen vil presentere planene sine sammen med Opus og Link Arkitektur på en pressekonferanse torsdag.

Bør vi tillate så høye hus i Bergen? Si din mening i kommentarfeltet!

spelhaugen auto23_2.pdf