— Vi har allerede ordrer på 96 tonn frossen frukt til kunder i hele Norden, sier Hanevik.

Den nye frysemetoden ble utviklet av Universitetet i Barcelona. De ville finne en måte å redusere svinnet fra landets fruktfarmer.

Opp til 60 prosent av frukten ble liggende og råtne på grunn av kapasitetsproblemer. Patentet blir nå brukt i stor fabrikk utenfor Barcelona, hvor det fryses ned 70 tonn frukt i døgnet.

Mesteparten går til eksport.

Ble milliardær på spill og eiendom

Haneviks forretningsimperium ble grunnlagt på begynnelsen av 90-tallet. Han tjente gode penger på spillautomater før monopolet ble innført, og investerte pengene videre i eiendom og restaurantdrift. Hanevik skal nå være god for over en milliard kroner.

— Mye av dette er bundet opp i fast eiendom, men inntjeningen har hele tiden vært bra og gjeldsgraden lav, sier Hanevik.

Vi regner med en omsetning på 65 millioner kroner første driftsår

- Du har aldri vurdert å hvile på laurbærene og pensjonere deg?

— Nei. Penger har jeg nok av. Det er ikke det som driver meg. Jeg må ha noe å bruke tiden min på.

- Nå er det altså frukt?

— Ja. Dette prosjektet har jeg tro på.

Kaster frukt

Hanevik tente på ideen med den frosne frukten da han oppdaget hvor mye hans egne restauranter kastet.

— Makan til sløseri skal du lete lenge etter. Vi kan ikke tilberede og servere frukt som har vært lagret for lenge. Dette går rett i bosset. Med den nye metoden kan vi nå servere fersk frukt som også kan lagres på frys, sier Hanevik.

Forsyner storkunder

Hanevik forteller at de i første omgang importerer 96 tonn frukt til storkunder.

— Vi regner med en omsetning på 65 millioner kroner første driftsår, sier han

Blant kundene finner vi Thon-gruppen, oljeplattformer og cruisenæringen.

— Vi satser mot vanlige forbrukere i neste omgang, sier Hanevik.

— Den store fordelen med denne metoden er at fabrikken kan levere frukt 24 timer etter nedfrysing og at holdbarheten er tre år.

Hanevik dro onsdag til den store matmessen i Helsingfors i Finland for å kapre nye kunder.