— Mediene skal fortsatt ha mulighet til å drive journalistikk basert på skattelistene, men vi må finne måter å unngå de mer perverse utslagene av offentliggjøringen, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til NTB.

Opposisjonen tolker uttalelsene i retning av at regjeringen ønsker å stramme inn reglene for hvordan skattelister kan brukes.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa onsdag at det er på tide å vurdere innstramninger, men understreker at det fortsatt skal være offentlighet rundt skattelistene.

Vi vil komme tilbake til andre former for offentliggjøring som i mindre grad reiser spørsmål rundt privatliv og personvern, sier han.

Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, sier at det uansett går over stokk og stein og altfor langt når man ser medieoppslag om «kommunens fattigstrøk» og kartlegging av nabolag til allmenn forlystelse.

— Grafser ikke

Norske avisredaktører går på barrikadene for å forsvare dagens liberale ordning. De legger mer vekt på åpenhet og å vise hvordan skattesystemet fungerer, og avviser påstanden om grafsing i folks privatliv.

Ansvarlig redaktør i VG Nett, Espen Egil Hansen, mener at den voldsomme grafsingen som det snakkes så mye om, er vanskelig å se.

— Jeg tror de fleste søker på seg selv, og så på sjefen sin, sier han til NTB:

Aftenpostens nettredaktør Skjalg Engebø toner ned betydningen skattetallene har for trafikken i nettavisen. Han avviser at det er av hensyn til økt trafikk på nettet at avisen legger ut ligningen.

Onsdag ettermiddag registrerte Aftenpostens nettavis rundt 15 prosent flere brukere. Nettavisen meldte om 25 prosent flere lesere enn på en vanlig onsdag.

- Åpenhet et samfunnsgode

  • Åpenhet rundt innbetaling til fellesskapet er grunnen til at Aftenposten.no tilgjengeliggjør skattesøk, sier sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten.

— Vi kan mislike kikking, men offentlig ligning og åpenhet om økonomi er en bærebjelke i et demokratisk kapitalistisk samfunn, skriver sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen på eget nettsted.

Han karakteriserer kritikken mot offentliggjøringen som en «årlig jammer» fra Datatilsynet og andre som vil redusere offentlighetens innsyn i skattetallene.

- Blir mobbet

Argumentene mot offentliggjøring er blant annet at kriminelle bruker skattelistene til å finne passende ofre for sin virksomhet. Det hevdes også at barn og unge blir mobbet på grunn av foreldrenes inntekt.

— Det er en utfordring av mediene har så stor oppmerksomhet rundt skattelistene. Familiene er ikke tjent med så mye oppmerksomhet som denne saken får i media, sier leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Loveleen Brenna, til NTB.

Hun sier at snokingen mest går ut over de elevene der foreldrene har lav inntekt og de som har foreldre med svært høy inntekt.

Barneombudet hadde imidlertid onsdag ettermiddag ikke fått noen meldinger verken på telefon eller e-post fra barn som føler seg mobbet eller trakassert i forbindelse med at skattelistene er offentliggjort.

— Det kan se ut som om de voksne lager mer problemer ut av det enn barna, sier rådgiver Andreas Blaauw hos Barneombudet til NTB.

Undersøkelser viser at det er menn mellom 15 og 39 år som er de flittigste skattelistesøkerne. 58 prosent i denne gruppen svarer at de har vært inne på skattelistene og sett etter inntekt hos nærmeste familie, venner og kolleger.