Mange tror han kommer til å forandre verden, eller i det minste aviser, fjernsyn, spill, bøker og magasiner.

Rykteflommen omkring Apples nye leseplate er i ferd med å anta hysteriske dimensjoner. Twittersøk på iSlate eller iTablet, to ord som Apple har merkevarebeskyttet, gir en vedvarende strøm av lenker til stadig nye avsløringer; av størrelsen, prisen, utseendet, lanseringsdatoen og — ikke minst - mulighetene.

Aftenbladet.no gjør et forsøk på å systematisere ryktene og de påståtte lekkasjene:

Størrelsen

De aller fleste er enige om at platen kommer til å være større enn iPhone og mindre enn Macbook. Financial Times og Reuters er blant dem som sier at platen kommer til å få en skjerm på 10 tommer.

Arstecnica meldte 12. januar at Apple skal ha bestilt hele den asiatiske produksjonen av 10 tommers-skjermer, både LCD og OLED. Det kan være nødvendig, ettersom blant andre Forrester har spådd et salg første året på 10 millioner eksemplarer.

Tastatur

Platen vil være uten vanlig tastatur, men ha touchtastatur i likhet med iPhone. Noen mener at den vil være utstyrt med sensor som medfører at man ikke engang trenger berøre skjermen, det holder å bevege fingrene over bildet av bokstavene.

Apple kjøpte for en stund siden selskapet Fingerworks, som har utviklet en teknologi der ulike kommandoer blir gitt med fingerbevegelser, en videreutvikling av dagens system hvor man zoomer med skråbevegelse og blar med sidelengs bevegelse. Andre mener at dette er for avansert og bryter med Apples forkjærlighet for intuitive løsninger.

Annet utstyr

Platen får ganske sikkert uttak for høretelefoner, men neppe DVD-spiller. Får den webkamera, slik at den blant annet kan brukes til videokonferanser? Her strides ekspertene, noen mener at den vil få Apples iSight-kamera innebygget, mens andre mener å vite at den i første omgang kommer uten kamera.

Nettstedet MacRumors meldte 8. januar at underleverandører var i gang med å lage skjermer i glass og kasse i aluminium. Enkelte analytikere mener at de billigste utgavene vil få plastkasse, mens de dyrere får det lette og sterke aluminiumskallet.

Innhold

Hvis platen skal komme i nærheten av forventningene må den ha god nok grafikk til spill (overraskende mange spilljournalister er invitert til seansen i San Fransisco), den må ha suveren videogjengivelse, være tilpasset magasiner og aviser, ha samme lydmuligheter som iPod, og kunne konkurrere med Kindle fra Amazon og andre leseplater for bøker. Amazon tilbød for noen dager siden forleggerne en langt bedre fordeling av inntektene fra salget av e-bøker. Det blir sett på som et utslag av frykt for kommende konkurranse fra Apple på det raskt voksende e-bokmarkedet.

Storforlaget HarperCollins forhandler med Apple om en løsning for e-bøker som skal konkurrere med Amazon, blant annet ved å tilby e-bøker med video, forfatterintervjuer og oppkopling mot sosiale medier som Facebook og Twitter, ifølge The Wall Street Journal.

Apple skal allerede ha inngått avtaler med Next Issue Media, et stort konsortium av noen av de viktigste utgiverne av aviser og magasin i verden, blant andre The New York Times, Time Inc, Condé Nast, Murdochs News Corporation og andre. Disse selskapene skal allerede være godt i gang med å tilpasse sine publikasjoner til den nye platen. Meldingen fra New York Times om at de fra 2011 vil ta betaling fra lesere av nettutgaven, skal også være en del av en strategi for å lede leserne over på leseplate, hvor det er lettere å kreve betaling.

Ryktene vil også ha det til at Apple har avtaler med produsenter av populære TV-serier, Disney og andre om leveranser av videoinnhold. Condé Nast har allerede laget en presentasjon av hvordan de ser for seg Sports Illustrated i interaktiv form, med video og muligheter for å redigere bladet etter egne ønsker.

I tillegg vil de utallige applikasjonene til iPhone raskt bli omprogrammert slik at de også fungerer på en større skjerm. Dermed vil brukerne raskt få tilgang til titusenvis av ulike programmer.

Condé Nast har laget en presentasjon av hvordan de ser for seg Sports Illustrated på en leseplate lik den Apple etter alt å dlømme vil lansere onsdag. Se presentasjonen.

Kommunikasjon

Vil leseplaten, i likhet med Kindle, bruke 3G-nettet, HSDPA, og det nye 4G-nettet i tillegg til wi-fi? Det er vanskelig å tenke seg at en maskin som skal være det sømløse, trådløse, portable vinduet til alt tenkelig medieinnhold; filmer, tv, radio, magasiner, aviser, bøker, foto og musikk, ikke har et nett som virker overalt, altså 3G/HSDPA/4G. Flere europeiske teleselskaper, blant andre Vodafone, har lekket at de er i forhandlinger med Apple. Amazon lanserte sin leseplate Kindle i oktober, etter å ha fått avtaler med teleselskap i 100 land, men i deres tilfelle er det snakk om små tekstfiler, ikke streaming av video.

Leseplaten vil høyst sannsynlig kommunisere trådløst med andre Apple-apparater, slik at innholdet i iPhone, iPod ouch og Macbook blir synkronisert automatisk.

Pris

Selv om Applemenigheten åpenbart tilhører herlighetsteologien, hvor man ikke snakker i utide om synd, er det mange utenfor de troendes rekker som minner om Apples tradisjon for å levere mindre enn det de frelste forventer, til en høyere pris. Produktenes kultstatus, og tradisjonen med å lansere flere måneder før levering, fører til et prispress oppover. Analytikere regner med at den kommende iTablet/iPad eller hva den nå kommer til å hete, vil foreligge i flere utgaver, med ulik lagringskapasitet og med og uten 3G-forbindelse. En plate med bare wi-fi og laveste kapasitet kan komme til å koste rundt 600 dollar, og de dyreste opp mot, og kanskje over 1000 dollar, eller rundt 6000 norske kroner. Abonnementsprisen med teleleverandørene vil avgjøre hva årskostnadene blir, men de kan lett bli 10-15.000 kroner det første året, inkludert maskinen.

Når kommer den?

iPhone ble lansert i januar, og levert i juni. Wall Street Journal, som ofte har gode kilder, har flere ganger meldt at de første platene vil være i salg i løpet av første kvartal, sannsynligvis i mars. Andre mener å vite at det er problemer med leveransene og kvaliteten på batteriene, og at salget kan bli utsatt til andre halvår.

Teknologi

Hvilket operativsystem vil platen få, Mac OS X, iPhone OS eller det varslede OS 4, som endelig vil gjøre det mulig å multitaske. En av de store svakhetene ved dagens iPhoneutgaver er at de ikke kan kjøre eksterne applikasjoner samtidig med Apples innebygde. Spotify skrur seg av hvis du åpner en sms. Skal leseplaten fungere slik entusiastene håper, er multitasking helt nødvendig. Mange regner derfor med at Steve Jobs også vil lansere iPhone OS 4 neste onsdag. Maskinen vil ikke få harddisk, men være utstyrt med flashminne, ha blåtannteknologi og plass til SIM-kort.

Dramatikk

Da invitasjonen til lanseringen kom, var den prydet av en akvarell og Apples logo i hvitt. Den inneholdt ingen indikasjoner av hva Steve Jobs skal lansere, men inviterte bare journalistene til å komme for å «see our new creation». «Creation» er et sterkt ord hvis det bare dreier seg om et oppgradert operativsystem, eller iPod i nye farger.

Basert på avansert applologi, som ikke står noe tilbake for den gamle kremlologien, har derfor både mediebransjen og IT-bransjen, underholdningsbransjen og investorer og analytikere bestemt seg for at Jobs ikke kan gå på scenen uten noe mindre enn et apparat med potensial til å forandre måten vi leser på, måten vi kommuniserer på, hvordan vi lar oss underholde og hvordan vi er kreative.

Listen er lagt skyhøyt, og mulighetene for skuffelser er så absolutt til stede. Hemmeligholdet og presentasjonsshowene har vært effektive så langt, men kan også slå kraftig tilbake hvis Applefolkets Moses kommer ned fra Sinai berg med noe mindre enn den nye tid i tavleform.

Den som lever til onsdag, får se.

Spent på hva Apple presenterer? Bruk kommentarfeltet.