Fellesforbundets partilag og Arna Arbeiderpartilag har lagt inn forslag om at årsmøtet i Bergen Ap må kreve at regjeringen bruker vetoretten mot direktivet.

— Jeg håper og tror at årsmøtet vil vedta dette. Det blir kanskje en tett kamp, men følelsen min er at stemningen er imot vikarbyrådirektivet, sier Geir Steinar Dale, nestleder i Bergen Ap.

Han er en av to i styret som støtter forslaget. Den andre er Cathrine Ulvhøy fra Fellesforbundet. De øvrige fem ønsker å utsette behandlingen til det er avholdt et eget representantskapsmøte om saken i april.

«Nei» på rekke og rad

Dersom Bergen Ap skulle vedta uttalelsene mot direktivet, vil partilaget føye seg inn rekken av årsmøter som har gått imot egen regjering og stortingsgruppe i dette spørsmålet de siste ukene. Både Stavanger Ap, Haugesund Ap, Karmøy Ap, Sola Ap og Strand Ap vedtok for eksempel likelydende uttalelser forrige uke.

Dermed tyder alt på at flertallet i Rogaland Ap vil si nei til direktivet på sitt fylkesårsmøte. Fra før har Aust-Agder Ap gått imot direktivet.

— På mange måter kan du kalle det et grasrotopprør. Dette er en debatt som lever i partiet, og nå er det årsmøtetid i de fleste lokallag, sier Dale.

Årsmøtesesongen er bare så vidt i gang. For Jens Stoltenberg & Co. vil et ras av nei-vedtak gjøre det stadig mer smertefullt å tvinge igjennom direktivet. De har friskt i minne nederlaget på Aps landsmøte i fjor, da flertallet stemte imot å innføre EUs postdirektiv til tross for hektisk lobbyvirksomhet fra Stoltenberg og Jonas Gahr Støre.

— Etter det som skjedde på landsmøtet i fjor, regner jeg med at Ap-ledelsen vil ta signalene fra lokallagene og fylkesårsmøtene ad notam, sier Dale.

Ap + høyresiden

Ap står allerede ganske isolert på venstresiden i striden om vikarbyrådirektivet. I forrige uke ba et samlet representantskap i LO regjeringen legge ned veto mot direktivet, det samme har Unio og YS gjort. Både AUF og SV er sterkt imot direktivet, og Sp-leder Liv Signe Navarsete har sagt at hun vil anbefale veto.

Etter planen skal Stortinget behandle direktivet 16. februar, og så langt har Aps stortingsgruppe stått fast på sitt standpunkt. Ap-ledelsen mener nemlig motstanderne tar feil når de hevder at direktivet vil svekke arbeidsmiljøloven og retten til fast arbeid.

Ber om tenkefrist

Leder i Bergen Ap, Marte Mjøs Persen, har ikke bestemt seg for hva hun mener – og ber regjeringspartiene utsette behandlingen av direktivet.

— Jeg synes dette er en veldig vanskelig sak. På den ene siden står prinsippet om likebehandling av vikarer og fast ansatte. På den andre siden trusselen om at arbeidsmiljøloven kan bli svekket. Begge de tingene er veldig viktige for meg. Jeg ser frem til debatten, og håper årsmøtet støtter oss i å utsette behandlingen.

— Men da risikerer dere at saken er ferdig vedtatt i Stortinget før dere tar stilling?

— Ja, og det er et problem. Jeg mener at denne saken har vakt så stort engasjement at det er riktig å utsette stortingsbehandlingen til alle lokal- og fylkeslag har hatt mulighet til å diskutere den på en grundig og opplyst måte, sier Mjøs Persen.

Også Dale ber regjeringen skyve på stortingsbehandlingen. Men for sikkerhets skyld vil han ha et vedtak i Bergen Aps årsmøte.

— Jeg mener vi vet det vi trenger å vite for å ta en avgjørelse, sier han.