— Like etter sin 90-årsdag tok Viggo sin datter til side og sa: «Nå har jeg sørget for at alle andre har hatt gode instrumenter i alle år, men selv har jeg tatt de instrumentene andre ikke brukte. Nå synes jeg det er på tide å kjøpe en skikkelig kornett. Hva synes du om det, ’pia mi’?

Bernt Johan Ottem forteller historien om Viggo Johnsen, hans nå avdøde svigerfar som var aktiv i Berlevåg hornmusikk og Berlevåg mannssangforening i mer enn en gjennomsnitts mannsalder.

Valg på øverste hylle Datteren Tove syntes det var en kjempegod idé.

— Viggo forsøkte seg med å si at det jo var hennes penger, som eneste arving. Men hun sa at det var noe tull, og at han måtte bruke pengene på seg selv, forteller Ottem.

Viggo Johnsen og Ottem kontaktet musikkforhandler Haakon Bjørkhaug ved Musikk-Miljø i Bergen. De fikk tilsendt flere instrumenter som Viggo skulle få prøve.

Han endte opp med en Besson Sovereign kornett, en av de beste modellene på markedet. Prisen var rundt 25.000 kroner, erindrer Ottem.

— Han fikk instrumentet i september 2007, noen måneder etter sin 90-årsdag. Det store målet var å spille på jamsession i Berlevåg til sommeren, sier Ottem.

Drøm om jamsession Viggo Johnsen øvde hver eneste dag på kornetten.

— Det var et slit for ham å spille med gebiss både oppe og nede. Men etter hvert hørte jeg at klangen hans ble bedre, sier Ottem.

Han burde vite hva han snakker om. Ottem er pensjonert rektor ved musikkonservatoriet i Tromsø.

Viggo Johnsen levde ikke lenge nok til å få spille på jamsession. Han døde i januar 2008. Noe av det siste han gjorde før han ble rammet av hjerneslag, var å øve.

— Jeg har en fortid som trompeter. Vi bestemte oss for at jeg skulle spille på jamsession på Viggos kornett. Jeg valgte låten han hadde tenkt å fremføre. Det ble en sterk og fin opplevelse, sier Ottem.

Melodien er skrevet av ABBAs Benny Andersson og heter, passende nok, «Vår sista dans».