MOBILREVOLUSJONEN her til lands startet for alvor med 1-kronestelefonene. Takket være tung subsidiering fra teleselskapene fikk også andre enn aksjemeglerne øynene opp for behovet for tilgjengelighet over alt.

Når smarttelefoner denne våren plutselig selges for prisen av en halv Bugg, er det duket for en ny omveltning i mobilbruken. Fremst på billigbarrikadene er Android-telefonene.

Telefonen har så vidt har skrapt borti potensialet sitt når du får den fra butikken, utvidelsene finnes allerede i fleng, og flere vil det bli. Her er syv utvidelser som gjør din Android-telefon til mer enn da du fikk den — helt gratis.

Den norske nettleseren er uovertruffen og eksepsjonelt rask på mobiler, så også på Android. Bruker du Opera andre steder, kan du få synkronisert Opera-utgavene dine, slik at surfeopplevelsen din konstant er den samme. Vel verdt å ta med seg.

For treningsglade er treningsdagbøker artige, for treningssky er de nyttige for å holde seg selv i ørene. My Tracks gir deg full oversikt over hvor du har vært, tempo og alle GPS-data du kan drømme om etter en treningsøkt. Du kan også lagre turene dine og se det hele på Google maps.

Evernote finnes på nær sagt alle plattformer du kan tenke deg, og synkroniserer alle de små og store huskelappene dine elegant på kryss og tvers. Du kan skrive handlelisten hjemme, oppdatere den via nettet, og ta den med deg i butikken på telefonen. Evernote tar lydfiler om du er glad i å diktere, bilder om huskelappen er visuell, eller til og med en skriftlig beskjed om du er av den gamle skolen.

Med Qik kan du bli din egen utegående reporter, og sende live fra hvor som helst. Videosendingen kan deles, lagres eller være en øyeblikkshendelse som kun er tilgjengelig når den pågår. En dåp eller et bryllup noen ikke får delta i? Dekk det med mobiltelefonen. Du styrer hvem som får se, eller om alle skal kunne hive seg på din direktesending.

Både Twitter og Facebook er representert på Android og gjør det mulig å være sosial, selv når du er ute og sosialiserer. Del meninger og bilder fortløpende uten å vente til du sitter foran skjermen. Ikke minst kan du finne ut hva alle andre bedriver, og om de eventuelt har det kjekkere enn deg.

Om du noensinne har hørt på radio eller vært på kafé og lurt på hvilken sang det er som spilles, så er Shazam programtillegget for deg. Skru på, la telefonen høre litt på sangen, og så sjekker den en nettdatabase før den forteller deg alt du trenger vite. Ja, det virker, og Shazam dekker et bemerkelsesverdig utvalg av låter.

Smarttelefoner er temmelig dumme når det kommer til batteribruk, de suger strøm som om de huset et innebygget kjernekraftverk. Med ekstraprogrammet Mysettings kan du regulere de fleste innstillingene på telefonen med et tastetrykk. Skru av GPS, juster ned lysstyrken på skjermen eller koble av Wifi. Alt sammen hendig tilgjengelig på ett og samme sted.

NY MOBILGENERASJON: Smarttelefoner er blitt merkbart billigere denne våren.

ARKIVFOTO