VURDERT AV TORE RØSVOLL OG FRODE SINGSAAS

Se video av testeniPhone har store mangler som telefon. Du finner ikke 3G her og du kan ikke sende multimediemeldinger. Men vår testtelefon er bygget for det amerikanske markedet, der høyhastighetsnett for mobil bare er i startfasen. Trolig bygger de inn 3G og MMS i versjonen som skal slippes i Europa og Norge en gang mot årsskiftet eller like etter. Noen annet ville være svært dumt.

På minussiden kommer også at det kjedelige faktum at du ikke kan spille Javaspill eller spille av flash-filer. Vi hadde også problemer med quicktime-videoer, Apples eget format.

Iphone er heller ikke telefonen du legger i baklomma mens du sykler Birkebeinerrittet. Den store skjermen er veldig utsatt for riper og skader.

Et statement Men som de fleste nå sannsynligvis har fått med seg, du kjøper ikke en iPhone fordi du trenger en ny mobil. En iPhone er like mye et statement som det er en bruksgjenstand. Med denne dingsen i lomme sender du liksom en klarmelding til Nokia, Sony Ericsson, Samsung og alle de andre mobilfabrikantene. Du viser dem fingeren — og dete ganske så bokstavelig talt også. For det geniale med Apples iPhone ligger i nettopp denne ur-trangen hos oss mennesker - vi liker å bruke fingrene.

Enkelt og genialt Og gjett om iPhone vil at du skal gjøre nettopp dette. Til tross for at vi fra før av var en smule skepsis til både presisjonen og følsomheten på iPhone så ble våre fordommer som blåst bort ved første møte. Konseptet er like enkelt som det er genialt. Og tanken på å nå gå tilbake til "vanlige" mobiltelefoner som benytter seg av taster synes nå helt feil. Apples iPhone byr egentlig ikke på noe nytt på selve innholdssiden. For en iPhone gjør stort sett det samme som alle andre mobiler gjør. Det er bare noe i det å kunne trekke denne blanke dingsen opp av lommen og sette fingeren på den trykkfølsomme skjermen som føles så fordømt riktig.

Genialt konsept For øvrig er telefonen en solskinnshistorie og brukervennligheten er en drøm. Én knapp er alt du har å forholde deg til på utsiden. Resten av trykkingen foregår på den berøringssensitive skjermen. Skjermbildet og knappene imponerer i sin enkelthet og klarhet. Du ruller både vertikalt og horisontalt ved å gi siden et lite dytt med fingeren. Inne i nettleseren forstørrer og forminsker du tekst og bilder ved å føre to fingre fra eller mot hverandre. Et lite trykk på en av lenkene og du er inne i saken. Imponeringsseffekten er til å få tårer i øynene av.

Sexy Design Vi må i rettferdighetens navn også si noen ord om selve designen på telefonen. iPhone er slankere enn de fleste andre mobiler, men den er både høyere og bredere. Dette gjør liksom ikke så mye fordi iPhone hverken ser eller føles som en mobil slik vi har lært å kjenne dem. iPhone er noe for seg selv, og på tross av at Apple er kjent for å legge vekt på lekker design og brukervennlighet så er likevel iPhone noe helt annet enn f.eks. en iPod. iPhone er rett og slett den lekreste multimediadingsen noensinne. Og det hjelper ikke å komme trekkende med at Nintendo DS eller Sonys PSP også er designperler fra teknologiindustrien. En iPhone er sexy så det holder. Basta.

Fire i en Apple har plassert fire hovedknapper i det første skjermbildet. Dette er telefonens hovedfunksjoner og sier klart fra at du får en fullverdig telefon, e-postleser, nettleser samt iPod. Telefonen fikk vi ikke testet siden vår amerikanske telefon hadde et AT&T-abonnement og ikke ville snakke med nettverkene til verken Telenor eller NetCom. Og telefonens eier var ikke særlig interessert i at vi forsøkte å åpne den på tvilsomt vis. E-postleseren kommer med ferdige oppsett for de mest kjente online e-postleserne og nettleseren er solide Safari som Apple-brukere kjenner. iPoden fungerte rett ut av esken med iTunes på min vanlige PC.

Tilleggene Over de fire hovedområdene har Iphone 12 ikoner for tilleggsfunksjoner som Apple mener er viktige for en mobiltelefon. Blant annet har de skaffet seg tilgang til videoene på YouTube via en omvei. For det nytter ikke å prøve å spille av videoene inne i nettleseren. SMS er også en av tilleggsknappene. Denne funksjonen gir deg bare mulighet til å skrive på et virtuelt qwerty-tastatur med ganske så små bokstaver. Trolig en kjempenedtur for aktive T9-brukere. Vi får håpe den norske oversettelsen av softwaren har mange og gode hurtigforslag.

Et tredje viktig tillegg er kameraet. Det er ok, men ikke mer. To megapiksler holder til bakgrunnsbilder og kanskje små familiebilder. Men linsen er gjemt bort i venstre hjørne på baksiden og ikke forsøkt dekket til eller skjermet. Og vil du dele bildene med andre må du sende dem som e-postvedlegg eller via bluetooth.

Iphone er ikke telefonen du vil ha på grunn av telefonen, men fordi det er et voldsomt multimediesenter som like godt passer på innsiden av dressjakken som i baklomma.

Takk til Tom Arnøy for lån av telefonen .

Adresseavisen/Bergens Tidende

STRÅLENDE KRTIKK: Dette er telefonen som alene vil endre hele mobilbransjen.
INNFRIR: Steve Jobs viser frem iPhone for første gang.
KIMBERLY WHITE