— Jeg er glad i å gjøre et kupp, det skal jeg innrømme, sier Jannicke Nedregotten Hansen (36).

Med PC-en som verktøy har hun fra eneboligen på Kråkenes tilgang til butikker som selger og sender varer fra hele verden.

Ukentlig handler hun ett eller annet på nettet. Som oftest gjennom handelsportalene Ebay.com eller Finn.no.

— Det er kjekt å finne ting av god kvalitet til halv pris av det andre må betale, sier hun.

Gikk på en smell

Men ifølge Jannicke og ektemannen Ernst Petter Hansen er det ikke først og fremst pris det handler om:

— For oss er utgangspunktet at vi ikke har mye tid. På nettet finner du alt, sier Jannicke, og ramser opp bøker, CD-er, musikk, sko, klær, kosmetikk, hårprodukter, barneleker, gamle filmplakater, halloweenpynt, stoltrekk, gulvteppe, sofaer og ferieturer.

Men som mange andre har hun også opplevd å gå på en smell.

— En gang kjøpte jeg en kjole fra kleskolleksjonen til Victoria Secrets. Den satt fint på de høye modellene på nettsiden, men passet ikke helt da jeg fikk den i posten, sier Jannicke og ler.

Stort sett går det likevel greit. Klær som ikke sitter helt får gjerne en annen og fornøyd eier i venninnegjengen.

- Er blitt trygge på nett

Jannicke Nedregotten Hansen er langt fra alene om å være nettfrelst.

Ifølge EUs eget statistikkbyrå, Eurostat, handler 71 prosent av nordmenn på internett (se grafikk). Det gjør oss til europamestre i netthandel. Nederland følger på annenplass med 68 prosent netthandlere.

Førstelektor Ragnvald Sannes ved Handelshøyskolen BI trekker frem flere årsaker til at Norge er på netthandelstoppen:

Vi har forholdsvis god råd og har en høy utbredelse av PC-er og mobiler med internettilgang.

Vi er blitt trygge på betale via nettet. Usikkerheten og skepsisen man så tidligere er borte.

Vi har et næringsliv som har sett mulighetene for nettsalg, slik at tilbudet også har økt.

I tillegg er det grunn til å tro at det høye norske prisnivået lokker mange nordmenn til utenlandske nettbutikker. Med dagens sterke krone kan det være ekstra mye å spare.

Bruker mest på reiser

Ifølge en analyse som betalingsselskapet DIBS har gjennomført av nordisk e-handel, shoppet nordmenn i fjor for i snitt 15.500 kroner på nettet. Til sammenligning var tallene i Danmark og Sverige henholdsvis 12.000 og 9500 norske kroner.

DIBS' analyse avslører at vi legger igjen nær halvparten av nettpengene på kjøp av reiser. Deretter følger elektronikk og media/underholdning.

Som grafikken viser er det enkelhet, lave priser og tilgjengelighet som først og fremst trekker oss mot nettshopping.

40 prosent av norske forbrukere sier de benytter prissammenlikning mellom ulike nettsteder før de handler. Det har skapt en hard priskonkurranse mellom nettbutikkene.

— Defensiv bokbransje

Fremveksten av nettbruk og e-handel har rammet enkelte bransjer langt hardere enn andre. Musikkbransjen var lenge på etterskudd, og ble derfor et lett offer for pirater og ulovlig nedlasting på nettet.

I Norge har det i sommer vært mye kritikk rundt nettløsningen «Bokskya», som bokbransjen lanserte.

— I stedet for å sette konsumenten i sentrum og se hva som er hensiktsmessige løsninger for dem, er bokbransjen ganske defensiv og navlebeskuende, sier BI-forsker Ragnvald Sannes.

Andre som har tapt på e-handelens fremvekst er småbutikkene på hjørnet, som ikke har klart å etablere seg på nettet.

— Innenfor elektronikkmarkedet ser vi at det går mot større kjeder som også tilbyr gode løsninger for netthandel, sier Sannes.

— Generelt kan de aktørene som har basert seg på at man kan ta ut gode priser i det norske markedet i mindre grad gjøre det i dag. På nettet er det enkelt å sammenligne priser og vi har også sett en harmonisering av prisnivået internasjonalt, sier Sannes.

Nettet kan gi nye markeder

Blant netthandelens klare vinnere finner vi nettstedene Ebay og Finn, som har erstattet de gamle rubrikkannonsene. Finn har i en årrekke vært en gullgruve for Schibsted, som også eier Bergens Tidende.

Nettet gir også selgere muligheten til å få et tilstrekkelig stort kundegrunnlag, som det ikke ville vært mulig å nå i sitt geografiske nærområde. Et eksempel er nettstedet Epla.no, som er en norsk nettside for håndlagede, egendesignede og egenproduserte varer. Her finner du alt fra bunader og slipsnåler til glasskunst.

PÅ JAKT: -På Ebay finner du alt. Det kan være vanskelig når du søker etter bukse og får 30.000 treff. Jeg har kurset venninner i hvordan de bør søke på nett, sier Jannicke Nedregotten Hansen. Lisa (6) og Ulrik (8) synes det er spennende når mamma får pakker i posten.
netthandel 2011.pdf