Renewable Energy Corporation (REC) er en av verdens største produsenter av solceller og solcellepaneler, og en av de mest omsatte aksjene på Oslo Børs.

Av en eller annen grunn er vestlendingene spesielt interessert i solselskapet.

Av Skandiabanken sine aksjonærer i REC er hele 45 prosent av dem bosatt på Vestlandet. Ser man på aksjer med tilsvarende omsetning, er tallet langt lavere.

— Jeg har ingen god forklaring på dette, sier Ole Bernard Larsen, produktansvarlig for aksjer i Skandibabanken. Verken han eller kollegaene kan forklare hvorfor vestlendingene har så stor tro på solstrålenes energi.

LURER: Ole Bernhard Larsen i Skandiabanken har ingen god forklaring. ARKIVFOTO: Scanpix

Eksotisk

— Solskinn er jo ikke noe man er eksponert for daglig akkurat. Kanskje det er en av årsakene, at REC forbindes med noe eksotisk og ekslusivt?

— Aksjen var en av dem Skandiabankens kunder kunne handle uten avgift i februar, men det forklarer ikke konsentrasjonen på aksjonærer fra Vestlandet, sier Larsen.

REC-aksjen er ikke markedsført av Skandiabanken og er like tilgjengelig over hele landet. 26% av Skandiabanken sine kunder kommer fra Vestlandet.

- Hyggelig

REC ble grunnlagt i Norge, har en betydelig internasjonal virksomhet, og drøyt 4200 ansatte verden over. I 2010 hadde REC en omsetning på nærmere 14 milliarder kroner og et driftsresultat på om lag 1 milliard kroner.

Selskapet har heller ingen god forklaring på den enorme interessen for solenergi-aksjer på Vestlandet.

— Vi syntes selvsagt det er hyggelig å at vestlendingene har tro på sol som energikilde, sier Mikkel Tørud, Direktør for Investor Relations i REC.

Patriotiske

Hos Norne Securities har man ikke registrert noen tilsvarende vestlandsk fascinasjon for REC.

— Det vi imidlertid ser er at vestlendinger liker selskaper med høy risiko, de er patriotiske, og kjøper aksjer som er eksponert mot lokale næringer som investorene kjenner, sier meglersjef Christian Hansen i Norne Securities.

FORKLARER: Meglersjef Christian Hansen tror vestlendinger liker høy risiko. ARKIVFOTO: Scanpix

Hansen understreker at REC-aksjen har en høy risikoprofil, og således passer fint inn i vestlendingers investeringsmentalitet.

Et annet moment som kan spille inn på vestlandsinnslaget som Skandiabanken har registrert i solselskapet er at bergensbaserte Holberg fondene er tungt investert i REC.

Hva tror du er grunnen til at vestlendinger er spesielt interessert i solenergiaksjer? Si din mening i kommentarfeltet under!

AKSJER: Enorm interesse for solenergi-aksjer på Vestlandet. FOTO: REC