Rieber & Søn varslet Oslo Børs i dag om at selskapet har kjøpt Lierne Bakeri. En av spesialitetene til Lierne er lefser.

Nå vil Rieber & Søn vurdere å flytte produksjonen av Vestlandslefsa. Kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen i Rieber & Søn sier at det er ett av flere alternativer.

I dag lages Vestlandslefsa på Bø i Os.

Har ledig kapasitet

— Lefsebakeriet på Bø trenger vesentlige oppgraderinger for videre drift. Samtidig har Lierne ledig kapasitet. Det finnes potensial for samordning, sier Mikalsen.

— Vi har ikke gjort noen analyser av hvor enkelt det vil være å samordne produksjonen mellom Lierne og Os. Dette må det arbeides med. Det er ikke slik at vi eventuelt vil legge ned produksjonen i Os i morgen, presiserer han.

De rundt 20 ansatte i Os ble informert på et allmøte torsdag morgen.

- Hvis dere skulle bestemme dere for å flytte produksjonen: Hva vil det si for merkevaren hvis Vestlandslefsa produseres i Nord-Trøndelag?

— Så langt har vi ikke tenkt. Det er ett av flere momenter vi må vurdere. Enn så lenge forholder vi oss til dagens produksjon, sier Mikalsen.

Hjørnesteinsbedrift

I Lierne kommune, hvor det bor 1400 mennesker, er Lierne Bakeri en hjørnesteinsbedrift med 115 ansatte. I 2009 omsatte bakeriet for 84,2 millioner kroner og oppnådde en drøy million kroner i resultat før skatt.

John Helge Inderdal er administrerende direktør og startet firmaet i 1992.

— Jeg er sønn av en oppfinner og glad i mat. Det er bakgrunnen, sier Inderdal til bt.no.

Selv kontrollerer han majoriteten av aksjene og blir rik på handelen.

— Vi betaler 80,7 millioner kroner. Men vi er blitt enige med selger om at de neste to årene skal vi prøve å oppnå en del mål på omsetning og effektivitet. Klarer vi det, vil vi betale det resterende av verdifastsettelsen slik at kjøpesummen totalt blir 132,7 millioner kroner, sier kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen i Rieber & Søn.

— Jeg har ikke noen plan for pengene, annet enn å ta godt vare på dem, sier Inderdal.

Måtte finne kjøper

Han er svært glad for at Rieber & Søn nå overtar bedriften.

— Det er ingen naturlig kronprins som står klar til å overta etter meg. Jeg visste at jeg måtte finne en kjøper i løpet av de neste ti-femten årene, sier Inderdal.

Lierne produserer også fryste og langtidsholdbare kaker.

— Kjøpet handler ikke bare om lefser, det handler også om at vi vil styrke oss totalt sett i kakesegmentet, sier Mikalsen.

Rieber & Søn har i dag ingen langstidsholdbare kaker i sitt sortiment.

Inderdal sier at Rieber & Søn kontaktet ham med kjøpstilbudet.

— Vi er sterke på innovasjon, det er Rieber & Søn også. Sammen tror jeg vi skal kunne styrke Lierne-merkevaren, sier Inderdal.

Diskuter gjerne saken lenger nede på siden!