— Det har vært en perle en gang, sier Petter Stokke mens han studerer restene av hytten Maihaugen på Riple.

Bt.no offentliggjør i dag et søk i historiske hyttepriser i samtlige norske kommuner.

Mens Bergen er en av landets dyreste kommuner å kjøpe seg bolig i, er hytteprisene i Bergen langt mer beskjedne. Bergen kommune kommer bare på 12. plass blant Hordalands dyreste hyttekommuner, viser statistikken.

Men hytteprisene er mangedoblet både i Bergen og resten av Norge siden 1992, det første året med tilgjengelig statistikk. Skal du skaffe deg en virkelig billig fritidsbolig, kommer du ikke utenom egeninnsats.

Saken forsetter under kartet

En ruin

Maihaugen på Riple er et eksempel på det.

Hytten ligger på et utkikkspunkt i idyllisk turterreng i Bergens randsone. Her ble den reist på 1930-tallet av medlemmer av Arbeidernes Turn— og Idrettslag, nå Bergen Håndballklubb.

I dag er halve hytten rast sammen. Resten er vindskeivt, knust og forlatt. Men rosemaling kan fortsatt skimtes på plankene og forteller om en hytte det ble lagt ned mye arbeid i. Kasseroller og andre kjørler står sirlig plassert i skapet.

Sengene, tre i høyden, mangler bare madrass. Stolene som ble reddet fra det en gang så populære dansestedet Scala i Hagerups vei, er fortsatt i brukbar stand.

Selv en ruin kan være verdt penger i dagens hyttemarked. Men hytten på Riple er en av de aller billigste avertert til salgs på finn.no akkurat nå. Skal du finne noe billigere, må du langt, langt utenfor allfarvei.

Det spørs bare om den blir solgt til slutt.

Arbeiderferiested

— Jeg har sikkert fått 50 telefoner fra interesserte etter at vi la den ut for salg. Det er alt fra folk som har hatt et forhold til hytten, til aktører som ser at det er mulig å tjene noen gode penger på å rehabilitere, sier Stokke.

Han er dagens leder av Bergen Håndballklubb og har tatt på seg meglerjobben for klubben.

— En megler skulle ha 70.000 bare for å legge ut annonsen. Dette gjør vi selv, slår han fast.

Hyttens historie er nært knyttet til arbeideridretten. Før andre verdenskrig eksisterte Arbeidernes Idrettsforbund i skarp konkurranse med Landsforbundet for Idrett.

Maihaugen var ikke et tilfeldig valgt navn.

— Hammeren og sigden var risset inn i veggen på utedoen, forteller Stokke.

I 1946 ble idretten i Norge samlet under én paraply: Norges Idrettsforbund. Alle eiendeler skulle tilfalle den nye organisasjonen.

— Gamleguttene i klubben ville ikke la hytten tilfalle «fienden» i borgeridretten. Derfor opprettet de stiftelsen Maihaugens Venner som overtok hytten, beretter Stokke.

Velstand drepte dugnaden

Stiftelsen drev hytten på dugnad. Men velstanden som ble nordmenn til del fra 1960-tallet og utover, innhentet den gamle arbeiderkulturen.

Medlemmene fikk etter hvert råd til egne hytter. Interessen for fellesprosjektet Maihaugen forsvant.

— Den har stått til nedfalls i minst 20 år, sier Stokke.

For noen år siden overtok Bergen Håndballklubb eierskapet på nytt. Klubben har et dilemma: Skal de selge hytten som den er, eller prøve å bygge den opp? Klubben må finne ut om dugnadsånden er tilbake, eller om de skal overlate hytten og den minst 1,7 mål store tomten til markedskreftene.

— I så fall vil de som bygget hytten, snu seg i graven, medgir Stokke.

— Men vi må være realistiske. Skal klubben bygge den opp selv, slik flere foreldre har sagt at de vil, må vi skaffe mye penger. For to millioner kroner kan man kjøpe seg fri fra det meste, men spørsmålet er om vi skal ta opp lån i klubben, sier han.

Nedringt

Fordi den ligger i et vernet område, kan ikke hytten jevnes med jorden. Den må rehabiliteres.

Klubben la hytten ut på finn.no med 100.000 kroner i prisantydning.

— Hadde vi lagt ut bilde også, hadde neppe så mange ringt, sier Stokke tørt.

Men flere som har sett hytten, har sagt seg villig til å overta. Stokke har fått bud på 120.000 kroner.

— Nå tror vi at vi kan få mer for den, sier Stokke.

BÅTSFJORD: Hus ved sjøen. Bruttoareal 150 kvm. Byggeår 1960. Prisantydning 90.000 kroner.
MARTIN KISTE
LANGVASSDALEN: Gjemnes kommune, Nord-Møre. 12 kvm. Byggeår 1950. Prisantydning 95.000 kroner, solgt rett før påske for 85.000 kroner.
HELGE SILSET
KVÆNANGEN: Fritidsbolig på Meiland, en fraflyttet bygd. Bruksareal 126 kvm. Byggeår 1952. Prisantydning: 100.000 kroner.
RUNE GUSTAVSEN