Send dine forslag til bt.no

Mobiltelefonenes ordbok «T9» er en kreativ sak. En sann poet, en ubehøvlet innretning, en utspekulert jævel, eller ganske enkelt ikke så veldig smart innstilt?

Bergens Tidende har lekt seg med SMS-meldinger, tastet inn ord og setninger og latt T9-ordbokens førstevalg avgjøre hva som skal bli stående. Det ga en del interessante varianter.

Redaktør «Galgen»

Bergens Tidendes sjefredaktør, Einar Hålien, blir kjapt til «Einar Galgen». Det gir kanskje uttrykket «galgenhumor» et nytt innhold. Er du bekymret og tror at «enden er nær», foreslår T9 at «døden er nær».

At Os-ordfører «Terje Søviknes er opplært i Os», er neppe en kontroversiell påstand. Ordboken derimot mener at «Vesle Smuglødr er oppkast i nr.». Hva T9 tenker på, er uklart, men ganske infamt er det likevel. Kystpartiets leder, Steinar Bastesen, blir for øvrig til «Bartesen».

Eller hva med «Stramme fra Grantin gikk på tur på Ukriken»? Det skulle stått «Susanne fra Granvin gikk på tur på Ulriken». At T9 har store problemer med rettskriving, kommer så avgjort til uttrykk når vi ber den skrive «ortografi eller rettskriving handler om å stave». «Ortohrafi eller rettskriting handler om å state», lyder forslaget fra ordboken.

Kysser «drosjer»

Man kan lett mistenkte skaperne av ordboken for å ha en kraftig politisk slagside. T) klarer nemlig utmerket godt å skrive «masseødeleggelsesvåpen», men våpeninspektører er et ord den ikke har i sitt ordforråd.

Det deles ut to viktige fredspriser her til lands. Ikke like prestisjetunge, kanskje, men T9 opptrer ganske så respektløst overfor den bergenske prisen. Ordboken fikser utmerket godt å skrive fredspris, og Nobel går like greit. Går vi til den bergenske Rafto-prisen, mener ordboken derimot at vi skal skrive «påfun».

I eventyrene lærer vi at prinsessene kan kysse frosker i jakten på prinsen, men T9 mener at «kromososeresen kysser drosjer for å få en kromp», når vi ber den fortelle at «kronprinsessen kysser frosker for å få en kronprins». Respekten for kongehuset er nær fraværende, for nå vi skriver at «kongen er sjalu på Sonja», mener ordboken at «kongen er slakt på Smøla».

«Husk vanter og Gud»

«Dorthe roter på 4-sengsavdelingen», hevder vi. «Fortid sover på 4-penisavdelingen», foreslår T9. «Husk vanter og hue», roper gjerne den bekymrede moder når poden stormer ut i kulden. «Husk vanter og Gud», oppfordrer ordboken.

Av andre gode forslag fant vi følgende: Raymond Kvisvik tok hjørnespark = Paxe Kvistik tok hjørnersasj

Stasjonsvognen trengte bilvask = Stasjonsungmen trenger bilural

Hurtigfergen kjører over byfjorden = Hurtigdsgn kjøper over axeløren

Alt ovenfor er skrevet med ordboken T9 på en Siemens-mobil. Har du fått gode forslag på din mobil? Send dem inn til oss på bt.no

ORDBOK: Når du skriver SMS-meldinger bør du følge med på hva ordboken T9 foreslår. Ellers kan resultatet bli ganske spesielt.
Arkivfoto